SSP: Treba uskladiti inkluzivno obrazovanje sa inkluzivnim zapošljavanjem 1Foto: SSP Bor

„U Republici Srbiji registrovano je 59 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima radi 1.558 zaposlenih, od kojih je 1.002 osobe sa invaliditetom, a od toga su 45,27 odsto žene. Ova preduzeća teritorijalno su rasprostranjena na području 25 lokalnih samouprava, proizvode više od 280 različitih proizvoda i pružaju raznovrsne usluge, jedno od njih postoji i u Boru“, kazala je Narodna poslanica, Stranke slobode i pravde, iz Bora, Irena Živković.

Prema njenim rečima, ono što država može da uradi jeste da javni poziv za finansijsku podršku ovim preduzećima krene da raspisuje dva puta godišnje, umesto kao do sada jednom godišnje ili da duplira iznos kojim pomaže rad ovih preduzeća.

„To ćemo tražiti u predstojećem budžetu, ali i da objasni velikim kompanijama da bi im isplativije bilo da za potrebe svoje kompanije angažuju ova preduzeća nego da plaćaju kazne jer suprotno zakonu ne zapošljavaju u propisanom broju ljude sa invaliditetom“, rekla je Irena Živković, predsednica Stranke slobode i pravde u Boru i narodna poslanica.

Violeta Stojčić, potpredsednica odbora SSP Bor, dodala je da u borskoj školi specijalizovanoj za rad sa decom sa smetnjama i invaliditetom postoje obrazovni profili bravar i krojač, ali da imamo i decu koja se u redovnim školama obrazuju po individualnom obrazovnom planu i da bi sistem inkluzije bio potpun, nakon školovanja toj deci treba obezbediti i mogućnost zaposlenja, jer je početna ideja obrazovanja socijalnih preduzeća je upravo to.

„Zatražićemo sastanak gde bi predstavnici gradske uprave, škola i ovog preduzeća mogli da pronađu mogućnosti za povezivanje i saradnju i gde bi krug inkluzije, ali i socijalizacije, bio zatvoren. Prvi korak bi bio obavljanje školske prakse upravo u ovom preduzeću, preko čega bi se profilisali i budući zaposleni. Ne može se birati između ekonomskog razvoja i socijalne politike jer je za ekonomski rast na duži period potrebno voditi delotvornu socijalnu politiku. Zato i grad i država moraju uložiti dovoljno i stvorićemo ostvarene i korisne članove društva umesto kao sada ljude osuđene na socijalnu pomoć“, rekla je ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari