Savet ministara Evropske unije verovatno će na sastanku u junu odobriti početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dok će odluka o davanju zelenog svetla Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o spremnosti Srbije za pregovore o članstvu sačekati drugu polovinu ove godine, saglasni su sagovornici Danasa.

Tanja Miščević, nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije, za Danas kaže da sve ide u prilog tome da će Srbija u junu dobiti ratifikaciju SSP.

– Savet ministara u junu sigurno neće raspravljati o davanju odobrenja EK za mišljenje o Srbiji, odnosno za prosleđivanje Upitnika u Beograd. Pretpostavljam da bi ministri diplomatija zemalja članica EU o kandidaturi mogli da razgovaraju u drugoj polovini godine. Ipak, odluka o tome zavisiće i od razvoja političkih situacija u tim zemljama, na primer, Holandija i Belgija će dobiti nove vlade. Osnovni preduslov za sve poteze EU u pravcu proširenja Unije je postizanje konsenzusa svih država članica – navodi Tanja Miščević.

Da će u junu najverovatnije biti doneta odluka o ratifikaciji SSP-a u parlamentima zemalja EU saglasan je Nikola Jovanović, urednik „časopisa“ Izazovi evropskih integracija.

– Onda kada Savet ministara na osnovu izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca konstatuje punu saradnju Srbije s Tribunalom, nema dodatnih prepreka za ratifikaciju SSP, ali i za izradu pozitivnog mišljenje Evropske komisije o spremnosti Srbije za pregovore o članstvu. Ako Bramercov junski izveštaj bude pozitivan, odnosno ako on kaže da Beograd čini sve u saradnji s haškim sudom i da je ta saradnja dodatno unapređena u odnosu na njegov izveštaj iz decembra 2009, možemo već u junu očekivati da Savet ministara skine suspenziju sa početka ratifikacije SSP. Moguće je da ministri, u isto vreme, daju i odobrenje EK – navodi Jovanović za Danas.

Ukoliko Komisija u junu ne dobije mandat za izradu mišljenja, to bi moglo da se dogodi do kraja ove godine, kaže on.

– Za davanje zelenog svetla Komisiji za izradu mišljenja neophodan je konsenzus svih zemalja članica, jer je to pitanje direktno vezano za proširenje. Od konsenzusa u EU o dinamici daljeg proširenja zavise svi dalji koraci u vezi Srbije. To je osetljivo političko pitanje, a u Evropi ne postoji jedinstveno mišljenje o tome – ističe Jovanović.

Kada je reč o ratifikaciji SSP u parlamentima 27 zemalja članica, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko bi mogla da traje, upozorava sagovornik Danasa i podseća da „niko ne može naterati države da se time bave“. Može da traje godinu dana, ali i duže, navodi on.

Na pitanje da li hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića ostaje uslov za dalji napredak Srbije, Jovanović kaže da će to pitanje, pre ili kasnije, biti vraćeno da dnevni red.

– Hapšenje Mladića može biti argument nekim zemljama za otezanje ratifikacije SSP, koja je preduslov za početak pregovora o članstvu. Mladić, čak, može biti uslov koji bi neke zemlje mogle da postave kako bi se EK odobrilo slanje Upitnika. Na kraju krajeva, njegovo hapšenje može biti uslov za odluku Evropskog saveta o tome da li Srbija zvanično postaje kandidat za člana EU i kada će početi pregovori o članstvu. Ipak, što se samog početka ratifikacije SSP tiče, Bramercov izveštaj u junu biće najvažniji – zaključuje Nikola Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari