Šta bi izbor Žozepa Borela značio za dijalog Beograda i Prištine

Ostavite komentar


  1. Nominacija Španca Borela za novog komesara za spoljnu politiku EU moglo bi da znači za Albance na Kosovu i Metohiji dobijanje etničko i teritorijalnog, konačnog statusa kakav imaju Srbi u Republici Srpskoj, u BiH. Dakle nema menjanja granica Republike Srbije, Albanci dobijaju
    zavisnu državu u državi na većem delu teritorije Pokrajine, ali bez prava na otcepljenje i bandiditzam koji sada imaju.Za Srbe u Pokrajini KIM znači opstanak u sopstvenoj državi i slobodniji život.
    A, za Špance nominacija Borela biće instrument očuvanja Katalonije unutar kraljevine Španije. I naravno veliko priznanje španskom socijalističkom premijeru Sančezu, da je posle Makrona i Merkelove treći faktor u EU.
    Naravno Borelov izbor najviše zavisi od glasanja članova Evropskog parlamenta, koje će se održati vdrovatno 17. ili 18.jula. Moguće je da sadašnje nominacije ne prodju na tom glasanju, jer kandidati treba da dobiju više od 347 glasova, a najveće protivljenje je Ursuli fon Lajen, koja je kandidovana za predsednicu Evropske komisije.A, moguće je da Borelo bude izabran čak i ako U.f. Lajen nebude izabrana, već u nekom ponovljenom glasanju na primer Mišel Barnije ili Margareta Vestager.Jer španski socijalisti sada igraju važnu ulogu u EU i njihov svakako vrlo kompetentan kandidat dolazi u obzir svih kombinacija.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.