Šta bi Zoran Živković tražio za Srbe na severu Kosova, umesto ZSO? 1Foto: Beta/Milan Obradović

Umesto Zajednice srpskih opština, treba tražiti autonomiju za Srbe na severu, koja bi prvo dovela do podele Kosova, a na kraju i do toga da se sStanovništvo sa severa ponovo vrati u granice Srbije, izjavio je FoNetu nekadašnji premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković.

On je u FoNetovom serijalu razgovora Kosinus o rešavanju kosovskog pitanja, ocenio da je Zajednica srpskih opština „gubljenje vremena“ i poručio da bi trebalo tražiti više, a to je autonomija, pre svega, za Srbe na severu Kosova.

„Tu autonomiju treba dovesti do toga da se izvrši još jedna podela Kosova, gde bi se nekih 20 odsto stanovnika, koliko je na severu, demokratskom voljom građana koji tamo žive, a većinom su Srbi, ponovo vratilo u granice Srbije. Time bi se stavila tačka zauvek na bilo kakvo stradanje na toj teritoriji“, uveren je Živković.

On misli i da je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za razliku od Slobodana Miloševića, kukavica i da zbog toga, na sreću, neće biti rata na Kosovu.

Kada je reč o Kosovu, Živković misli da sporazum ne postoji, jer je ono odavno izgubljeno.

„Izgubila ga je ova vlast, koja je inače do sada izgubila sve živo. Svuda gde su Milošević, Šešelj, Vučić, Dačić i slični branili Srbe, tamo više Srba nema. Nažalost, i Kosovo je tako izgubljeno“, ukaao je Živković.

Prema njegovom mišljenju, ulazak Srbije u Evropsku uniju sa Kosovom kao sastavnim delom je nemoguća misija.

„To je propušteno od strane bivših, Miloševića i ovih drugih koji su bili oko njega, a koji su danas na vlasti ponovo, ocenio je Živković i dodao da je on za Evropsku uniju.

S druge strane, kako je naglasio, na Kosovu treba stvoriti sve osnove da Srbi koji su tamo, i koji su bili tamo, i srpska imovina, i srpski interesi, budu zaštićeni i to upravo preko Evropske unije.

Prema rečima Živkovića, među predstavnicima vlasti i u Prištini i u Beogradu nema sposobnih za dijalog oko najjednostavnijih tema, a kamoli oko nečeg važnog, kao što je status Kosova.

Tu je nužno da se neki međunarodni autoritet najzad pokaže kao dobar na Balkanu, i da napravimo dogovor koji će značiti kraj stradanja na bilo kojoj strani, poručio je Živković.

Upitan da li je za to da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, on se prisetio jedne ne tako davne situacije u koju je, takođe, bila umešana stolica i to u kabinetu tadašnjeg predsednika SAD, a sada ponovo kandidata za tu funkciju, Donalda Trampa.

„Pa, imali smo skoro jednu sliku , da je Vučić imao stolicu u Beloj kući, pa to nije baš delovalo dobro. A inače, Kosovo, da li formalno ili neformalno, ima već svoje mesto u svetskoj političkoj podeli interesa. Većina zemalja je za njih, tako da li je stolica ili ne, to nije suštinski pitanje“, kazao je Živković.

On nije pristalica zamrznutog konflikta i kaže da „to treba rešavati“, budući da konflikti koji su zamrznuti „samo postaju sve smrdljiviji i smrdljiviji“.

Živković ni referendum ne vidi kao rešenje kosovskog pitanja i pita: „O čemu? Koji referendum? Gde? Na Kosovu ili u Srbiji?“

Znači, referendumom se odlučuje o mnogim stvarima, ali u međunarodnim odnosima i o granicama nema referenduma, zaključio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari