Šta će raditi Ivica Dačić kao ministar spoljnih poslova: Nastavlja jednu od "zabranjenih" akcija 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas prvi radni sastanak Kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova nakon stupanja na novu dužnost.

Sastanak je bio posvećen tekućim radnim pitanjima svih sektora ove institucije, radi koordinacije rada i obavljanja konsultacija u vezi aktivnostima Ministarstva, kao i aktuelnim spoljnopolitičkim izazovima sa kojima se suočavaju Srbija i njena diplomatija. A sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra, predstavnici sektora, direktor Uprave za dijasporu, predstavnici Kabineta ministra spoljnih i generalnog sekretarijata.

Dačić je ranije danas gostujući na televiziji Pink najavo da će se nastaviti „akcija povlačenja priznanja Kosova“, koja je, čini se, jedno kratko vreme bila zaustavljena, jer je u Beloj kući predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa tadašnjim presednikom SAD, Donaldom Trampom, potpisao takozvani Vašingtonski sporazum, koji je podrazumevao da se Srbija godinu dana suzdrži od toga, a da Kosovo ne apolicija za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Obe strane se više ne drže tih članova sporatuma. Dačić je to danas i potvrdio.

„Jedno vreme se time nismo bavili, jer smo poštovali Vašingtonski sporazum, ali smo nastavili, i jedan broj zemalja je povukao priznanje Kosova. Broj zemalja koje priznaju Kosovo u UN sada je daleko ispod 110, oni imaju manje od 90 (zemalja koje priznaju Kosovo)“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, i Kosovo paralelno radi na tome da neki povuku odluke o nepriznavanju, ali, kako je naveo, zapadne zemlje svakako neće povući priznanja, i sada se radi na tome da se Srbiji nametne rešenje iz ‘tog njihovog plana’“.

I u prethodnom mandatu na mestu spoljnih poslova, do 2020. Dačiću je jedan od važnih zadataka bio rad na povlačenju priznanja Kosova.

U maju ove godine posle senice Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazane zbog toga što je Kosovo u apliciralo za članstvo u Savet Evrope, javnost je saznala da su četiri zemlje povukle priznanje Kosova. U mežuvremenu se ta brojka popela na osam, a imena država se kriju od javnosti.

Takođe, Kosovo je sada, bar prema rečima srpskih zvaničnika, vrlo blizu članstvu u SE.

Dačić je u svom televizijskom gostovanju ponovio Vučićeve reči da „postoji opasnost“ da Irska pokrene proceduru prijema Kosova u Savet Evrope 3. novembra.

Kako je objasnio, za prijem je potrebna dvotrećinska većina i da je u toj organizaciji „nepovoljna situacija po nas“ s obzirom na to koliko zemalja članica priznaje nezavisnost Kosova.

Prema najavama ministar spoljnih poslova danas je trebao da se sastane sa ambasadorkom Srbije pri SE, Aleksandrom Đurović, ali saopštenja sa tog sastanka još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari