Šta će se biti 8. juna - kako će opozicija ući u novu etapu protesta? 1Foto: FoNet/ Savez za Srbiju

Zašto je 8. jun prvi sledeći datum kada opozicija, koja organizuje proteste protiv režima Aleksandra Vučića, očekuje promenu, radikalizaciju i novu etapu u izražavanju bunta protiv vlasti, osim što je tada i tačno pola godine od početka demonstracija…

… pitanje je na koje je za Danas odgovorio Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, rečima da će se protesti „sami po sebi radikalizovati“ jer će se tog dana dogoditi od „Subotice do Gračanice“.

Takođe, sagovornik Danasa kaže i da će do tada Savez za Srbiju imati mišljenje, preciznije – predlog „stručnog tima o tome kako bi trebalo da izgledaju slobodni izbori i, u skladu sa tim, slobodni mediji, uoči izbora“.

– Tada ćemo predstaviti mišljenje našeg stručnog tima o slobodnim izborima i medijima, da ne bude, što se kaže, ni po babu, ni po stričevima… Tada ističe i deset meseci do datuma održavanja redovnih parlamentarnih izbora, kao i sedam meseci od datuma njihovog najkasnijeg raspisivanja – kaže Janko Veselinović, koji je i lider Pokreta za preokret.

Osmog juna, napominje sagovornik Danasa, uslediće odgovor na ćutanje na predlog koji ćemo uputiti vlasti i Aleksandru Vučiću na mišljenje stručnjaka o kojem je govorio.

– To je krajnji rok kada protesti moraju da imaju odgovor na takvu situaciju. Istovremeno ćemo obeležiti i pola godine od početka protesta protiv režima Aleksandra Vučića. On će morati da da odgovor na predlog pobunjenog naroda. Ako do toga ne dođe, demonstracije će, same po sebi, poprimiti novu formu, održaće se od Subotice i Gračanice, sa ciljem još jačeg pritiska na Vučićev režim – zaključuje Veselinović.

Podsetimo, polovinom aprila, Savez za Srbiju i organizator protesta „Jedan od pet miliona“, saopštio je imena tima potpisnika dogovora sa narodom za eventualni dijalog sa vlastima: profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent na FPN-u Dušan Vučićević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja. NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu, ukoliko do njega dođe.

Pojedini koji su pomenuti poput Vukašina Obradovića, rekli su potom da nisu ni u kakvom formalnom timu, dok je iz SZS rečeno da je reč o predlozima, ali ne i o konačnom sastavu tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari