Šta će se dogoditi u ponedeljak u Briselu: Sagovornica Danasa o hitnom pozivu Borelja Vučiću i Kurtiju na sastanak 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Ovako hitan poziv visokog predstavnika Evropske unije predsedniku Srbije i premijeru Kosova na sastanak u Briselu govori da EU nastavlja da insistira na izlasku iz ove situacije što je pre moguće, odnosno pre ponedeljka, kada bi trebalo da počne novčano kažnjavanje svih onih koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice – kaže za Danas Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans.

Kako dodaje, poziv Žozepa Boreljija Vučiću i Kurtiju nije iznenađenje jer su ovih dana očigledni pokušaji da se dođe približavanja pozicija dve strane ne tehničkom nivou definitivno propali.

– S obzirom na intenzitet političke krize, nerealno je bilo očekivati da će se do nekog rešenja na tom nivou doći. Zato je kakav takav dogovor bez Kurtija i Vučića za istim stolom praktično nemoguć – kaže sagovornica Danasa.

Kao i mnogo puta do sada, dodaje, utisak je da je Briselu mnogo više stalo do „evropskog rešenja“ nego Beogradu i Prištini.

– Raspisivanjem izbora, insistiranjem na odluci o registracijama, odbijanjem implementacije Zajednice srpskih opština, Priština nastavlja da dokazuje svoju nezavisnost i Beogradu i međunarodnim partnerima. Sa druge strane, poigravanje Srpske liste oko skupštinskih mandata i usputno obračunavanje sa Radom Trajković, retkim opozicionim glasom na Kosovu, teško da se može oceniti kao konstruktivan doprinos razrešenju krize. Sve su to obeshrabrujuće činjenice pred sastanak Kurtija i Vučića koji bi trebalo da se dogodi pre ponedeljka – smatra Sofija Popović.

Prema njenim rečima, s obzirom da su i Beograd i Priština ovog puta odigrali maksimalističku igru na sve ili ništa, povlačenje pred postavljenim zahtevima ili podilaženje drugoj strani moglo bi i za Kurtija i za Vučića da ima ozbiljne posledice po njihove birače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari