Šta će Vučić čuti tokom posete SAD? 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i njegovog sastanka sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, Glas Amerike piše da će to biti prilika da se veze dve države učvrste, ali i da se razgovara o pitanju koje muči američku administraciju – na čijoj je strani Beograd.

Luk Kofi iz fondacije „Heritidž“, koja je ideološki bliska novoj administraciji, kaže da bi njegov savet Beloj kući bio da se Srbiji prenese snažna poruka da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom.

Krajnje je vreme da Srbija odluči da li će se prikloniti Zapadu ili Rusiji. Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu deo NATO ili zapadnog sveta i da odbace uticaj Rusije, rekao je Kofi.

On ističe da nije jasno šta se tačno očekuje od Srbije kada je reč o ruskom humanitarnom centru, ali podseća su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je taj centar potencijalni problem.

Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i Putina na svojoj teritoriji, i Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni, kaže Kofi.

Potpresdednik Atlatnskog saveta Dejmon Vilson smatra da konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom treba da donese Srbija, a SAD treba da odluče kako da ostanu prisutne u jugoistočnoj Evropi.

Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da je Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće, rekao je Vilson.

Da se Amerika vraća u jugoistočnu Evropu i na Balkan, kažu eksperti u Vašingtonu, pokazuju sastanak Donalda Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena poseta potpredsednika Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašintgon.

Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja izmeрu SAD i Srbije, a ovo je prilika da se od početka rešavaju kako treba. Mislim da je Bela kuća  ainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos poverenja i da u Vašingtonu postoji volja da se zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Vučića vidimo kao partnera, kaže Vilson.

Glas Amerike navodi da za sada nije poznato da li će jedna od tema razgovora Vučića i Pensa biti i nedostaci demokratije u Srbiji, na šta često ukazuju američke tink-tenk organizacije i pojedini zvaničnici. Poznavaoci prilika veruju da će ta tema, ako o njoj i bude reči, verovatno ostati iza zatvorenih vrata Bele kuće, zaključio je Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari