Šta donosi Guterešov izveštaj za SB UN o stanju na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ

Pozivam sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza koji vode u tenzije i dodatnu eskalaciju, rekao je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK, koji se odnosi na period od 19. marta do 18. septembra.

Gutereš je u najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti UN o Kosovu upozorio da je situacija na terenu nastavila da se pogoršava kao rezultat provokacija i pojačane retorike stranaka, što je dovelo do nasilnih sukoba, u kojima su povređeni pripadnici kosovskih snaga, civili i novinari.

Najoštrije osuđujem napade na pripadnike međunarodnih snaga na terenu, kao i korišćenje nasilja uopšte, navodi se u izveštaju Gutereša koji je predat 5. oktobra, uoči sednice SB UN o Kosovu 23. oktobra.

Gutereš je zabrinut što nije bilo značajnog napretka u primeni Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije, navodeći da nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od novih tenzija i eskalacije.

Pozivam strane da sa predanošću učestvuju u dijalogu, kojem posreduje Evropska unija, i u potpunosti primene sve sporazume koji su do sada postignuti, naveo je Gutereš.

Od suštinske je važnosti da se pronađe rešenje da se održe vanredni lokalni izbori na severu, sa učešćem kosovskih Srba, kako bi se smirile tenzije i napredovalo, dodao je on.

Gutereš je ponovio da dijalog ostaje jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i da je „imperativ da akcije političkih lidera budu vođene posvećenošću rešavanja problema svih ljudi na Kosovu“.

On je u izveštaju pozdravio Deklaraciju o nestalim osobama, koje su podržale obe strane 2. maja, i pozvao Beograd i Prištinu da sprovedu te mere u dobroj veri.

Napetom okruženju doprineli su, navodi Gutereš, protesti na severu Kosova, hapšenja kosovskih Srba, pritvaranje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti, novo raspoređivanje jedinica za specijalne operacije kosovske policije na severu Kosova, eksproprijacije zemljišta i više bezbednosnih incidenata.

Gutereš je pozvao vlasti u Prištini da primene odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani, što bi signaliziralo značajnu posvećenost kosovske vlade da podržava vladavinu zakona i ustavni poredak i povećalo bi poverenje javnosti u njene institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari