Šta gradonačelnik opštine Južna Mitrovica misli o otvaranju mosta na Ibru? 1Foto: Printscreen Klan Kosova youtube

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica Bedri Hamza izjavio je danas da most preko Ibra u tom gradu treba da bude otvoren ali da za sada nema odgovora na pitanja kada i kako to da bude učinjeno.

Hamza, koji je i kandidat opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) za premijera, ocenio je da nedavne akcije Vlade Kosova u vezi otvaranja mosta na Ibru predstavljaju „unapred smišljenu propagandnu farsu u izborne svrhe“ i da služe za „skretanje pažnje sa neuspeha“ kabineta Aljbina Kurtija.

„Kao i desetine puta do sada, i ovih dana smo svedoci lavine manipulacija javnim mnjenjem ove odlazeće vlasti. Za potrebe izbornog spektakla, Aljbin Kurti danas pokušava da prvo zatvori neke podružnice javnih službi Srbije, kako ne bismo razgovarali o promašajima u privredi, u obrazovanju, u kapitalnim investicijama, eklatantnim kršenjima zakona u nabavkama i tenderima iz jednog izvora. Lista neuspeha i razočaranja radom Vlade je veoma duga“, rekao je Hamza za portal gazetaexpress.

Ocenio je da most preko Ibra treba otvoriti „ali ne rušenjem mostova sa saveznicima širom sveta“.

„Most treba otvoriti kao simbol saradnje sa našim građanima i saveznicima. Kako se ponaša ova neodgovorna vlast, rizikujemo da će most ostati zatvoren još dugo. Aljbin Kurti ne otvara most, on samo cementira prisustvo NATO-a na tom mostu. Ne jača se suverenitet, ali Vlada Kosova vraća Kfor i Euleks i vraća Rezoluciju 1244. To je za žaljenje“, rekao je Hamza.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni premijer Aljbin Kurti ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali datum kada bi se to moglo dogoditi. Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta, a prestoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari