Šta je do sada poznato o poseti šefa CIA Prištini? 1foto EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Javno u oba entiteta Bosne i Hercegovine, pod velom misterije juče u Beograd i isto tako danas u Prištinu. Šef CIA Vilijam Berns danas je sleteo na aerodrom „Adem Jašari“, odakle je otišao na sastanke s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i šefom Kosovske obaveštajne agencije Petritom Ajetijem.

Danas posle podne Radio slobodna Evropa objavio je fotografiju američkog vojnog aviona kojim je, tada se još to samo verovalo, u Prištinu sleteo šef CIA Berns.

Poseta, kao ni ona dan ranije u Beogradu, nije bila najavljena.

Prištinski mediji zatim su objavljivali fotografije Bernsa kako ulazi u Predsedništvo Kosova, te da se tamo sastao sa Vjosom Osmani, a da je sastanku prisustvovao i šef KOS-a.

Berns je potom otišao u Ambasadu SAD, javili su mediji.

Mediji u Prištini su istakli jake mjere bezbjednosti prilikom dolaska Bernsa s aerodroma i tokom posjete Predsjedništvu Kosova.

Berns je na Kosovo doputovao posle poseta Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ni tokom tih poseta nije bilo zvaničnih saopštenja, niti informacija za javnost.

Prethodno američka Ambasada u Prištini nije potvrdila Bernsov dolazak na Kosovo, a to nisu potvrdili ni kabinet kosovske predsednice i MUP Kosova.

Dva upozorenja pre poseta

Novinar iz Prištine Džezair Daši rekao je za Danas da je Berns  došao na Zapadni Balkan da poruči „bezobzirnim i avanturističkim liderima koji traže glasove u Srbiji, Bosni i na Kosovu da SAD neće dozvoliti da bezbednost bude ugrožena“.

Daši kaže da je previše očigledno da iz bezbednosne perspektive Sjedinjenih Država Zapadni Balkan – „region sa dva koloseka“.

„Sa jednim kolosekom koji izaziva stalnu glavobolju i zabrinutost u smislu moguće eskalacije, odnosno Srbija sa svojim stiskom nad srpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini i severu Kosova. Što se tiče poslednja dva, verujem da su poseti šefa CIA-e prethodila dva nedavna upozorenja koja su stigla iz SAD prema Srbiji i Kosovu“, kaže Daši.

Kako je ocenio, ta upozorenja, kada je reč o Srbiji, vezana su za „paravojnu formaciju Milana Radoičića“, dok je Prištini upućeno upozorenje vezano za otvaranje mosta.

Poseta regionu

Berns se najpre u Bosni i Hercegovini 20. avgusta sastao s kolegama iz obaveštajnog sektora, sa članovima Predsedništva ove zemlje kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH.

Jedan zvaničnik američke vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za RSE da je razlog Bernsove posete Sarajevu pored ostalog uznemirujuća separatistička retorika i delovanje Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske i vlade ovog entiteta.

U svom tekstu, RSE označava Dodika kao „proruskog“ predsednika.

Potom je, dan kasnije, Berns otišao u Beograd, ali tu posetu, kako navodi RSE, zvaničnici Srbije i SAD nisu ni potvrdili niti demantovali.

Bernsova poseta regiji dolazi pošto je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije rekao da je njegova zemlja izazvana, u nekoliko aspekata, od strane vlade Kosova na čijem je čelu Aljbin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritizirale su neke odluke i akcije koje je nedavno poduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocenjene kao „jednostrane“ i „nekoordinisane“.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati „konstruktivnom i bliskom angažmanu“ s Vašingtonom, Evropskom unijom i NATO, a Vašington također zahteva da kosovske institucije ne otvaraju za saobraćaj most preko reke Ibar, usled brige za bezbednost.

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji i jedna je od centralnih ličnosti u administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, pošto je on i član predsedničkog kabineta Bele kuće.

Njega je Bajden nominovaao za direktora CIA u januaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari