Šta je i ko presudio da Ana Brnabić u poslednjem trenutku zakaže raspravu o litijumu? 1Printskrin RTS

Nakon vikend nagađanja i međusobnih optuživanja vlasti i opozicije za opstrukciju, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, reklo bi se pod pritiskom javnosti, u munut do 12 zakazala je novu vanrednu sednicu o litujumu.

Sednica bi trebalo da počne nekoliko sati pre početka redovnog jesenjeg zasedanja, iako je vlast još krajem prošle nedelje tvrdila da se ne može vanredno zasedati tokom redovnog zasedanja koje počinje 1. oktobra.

Optuživali su oni i opoziciju da sama opstruiše zakazivanje sednice, beskrajnom raspravom o amandmanima na rebalans budžeta. Nije ni opozicija tokom vikenda sedela skršetnih ruku , već je štancovala saopštenja i izjave tvrdeći da SNS čini sve da do sednice ne dođe.

Zašto je vladajuća većina čekala poslednji trenutak da zakaže raspravu o pitanju koje zanima čitavu Srbiju nije potpuno jasno. Utisak je da je neko sa strane sugerisao predsednici parlamenta da sednica o zabrani istraživanja i eksploataciji litijuma i bora ipak mora da se održi, a da naprednjaci sami uzput moraju da peglaju javno mnjenje..

Opozicija je predala zahtev 10. septembra, što znači da je sednica, da je tada bilo volje, mogla da bude zakazana u roku od nekoliko dana.

Umesto da na dnevni red stavi opozicioni predlog o Rio Tintu i litijumu, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zakazala je sednicu o rebalansu budžeta za 23. septembar, iako nije postojao ni jedan razlog za hitno donošenje tog zakona, niti je bilo koje socijano, ili drugo davanje bilo uslovljeno određenim vremenskim rokom.

Mogla je sednica o rebalansu da bude završena i tokom vikenda, kako bi sednica o litijumu počela u jutarnjim satima prvog radnog dana sedmice U prošlosti je bilo i takvih slučajeva. Ovog puta su poslanici dobili slobodan vikend.

I ta rasprava o rebalansu „pojela je vreme opozicije “ za raspravu o litujumu, pa stoga licemerno zvuče reči predsednice parlamenta da se ona beskrajno raduje raspravi o litijumu, optužujući pri tom „vrlu opoziciju za amaterizam.“

Nesikreno zvuči i njena tvrdnja da je u parlamentu ona, a ne opozicija,14. juna, dan nakon što je Rio Tinto objavio nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, otvorila priču o litijumu. Zaboravila je pritom da je otvorila raspravu o nečemu što je sama zatvorila, stavljajući tačku na Rio Tinto pre dve godine .

Obzirom da vlast ima komotnu većinu u Skupštini Srbije i da ako ne želi opozicioni predlozi nikada neće dobiti većinu, pitanje je onda zbog čega su se do sada toliko opirali zakazivanju sednice o litijumu. Ne zato što se plaše rasprave, ili toga šta će opozicija reći tamo, jer to mogu vrlo lako da peglaju putem svojih propagandnih medija. Već zato što bi odbijanje zakona o zabrani kopanja litujuma moglo da utiče na njihov rejting.

Jer i među njihovim pristalicama, a to su pokazali i razgovori Vučića, uz svo dodvoravanje građanima Zapadne Srbije, ima onih koji su protiv kopanja litijuma i dolaska Rio Tinta. Bezbolnije im je zato bilo da se pozivaju na istek rokova o skupštinski posovnik.

A po poslovniku opozicija je mogla i tokom redovnog zasedanja da traži raspravu o litijumu, ali po drugoj proceduri. Da bi se obnovio zahtev za sazivanje sednice u novim okolnstima, bio je potreban potpis samo jednog poslanika, a nije bila neophodna podrška svih 86 opozicinih poslanika.

Naravno od predsednice parlamenta i tada bi zavisilo da li će tu tačku staviti na dnevni red.
Druga mogućnost koju je opozicija imala na raspolaganju je da traži dopunu dnevnog reda sednice koja bude zakazana u redovnom zasedanju.

Ali i tu postoji jedno ali, odnosno da li će predsednica parlamenta ostaviti rok od 7 dana, od dana sazivanja sednice, kako bi opozicija mogla u skladu sa poslovnikom i članom 92, da preda dopunu dnevnog reda. Do sada je bila praksa da se sednice zakazuju u roku od 24 sata, pa je na taj način opozicija bila onemogućena da traži dopunu dnevnog reda.

Treća mogućnost koju je opozicija spominjala ovih dana je ulica.

Da li se vlast uplašila ulice, ili pada rejtinga, tek rasprava o litijumu zakazali su u poslednjem trenutku.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari