Šta je Minela Kalender (SDA) tražila od Miloša Vučevića? 1Printskrin RTS

Poslanica SDA Sandžaka u Skupštini Srbije, Minela Kalender tražila je, od premijera Vlade Srbije Miloša Vučevića, da odgovori kada će da prestane obesmišljavanje rada i funkcionisanja republičkih institucija i službi u Sjenici.

Ocenila je da je sjenička opština „najdrastičniji primer nefunkcionalnosti postojećeg sistema i njegove otuđenosti od potreba građana“, jer su „delimično ili u potpunosti obesmišljeni i pretvoreni u šalterske službe“. Zahteve je definisala u deset predloga.

Sedišta službi sa javnim ovlašćenjima su u Užicu, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Čačku i Despotovcu, a u Sjenici su samo njihove ispostave.

Centri zdravstvene zaštite i republičkih inspekcija su u Užic U Novoj Varoši smeštena su sedišta uprave Prirodnog rezervata „Uvac“ i Službe katastra nepokretnosti.

Poreska uprava i Filijala nacionalne služba zapošljavanja su u Prijepolju, a u Novom Pazaru su nadležnosti iz pravosuđa i penzijsko-invalidskog osiguranja.

Elektrodistribucijom se upravlja iz Čačka, rudnikom uglja „Štavalj“ iz Despotovca, a za šume j nadležna Šumska uprava sa sedištem u Ivanjici.

Poslanica Kalender zahteva viši „adekvatni nivo organizovanja i funkcionisanja tih republičkih službi u Sjenici gde je većinsko stanovništvo bošnjačko“, gde sve „državne institucije treba da budu usklađene sa nacionalnom strukturom stanovništva, što je jedan od uslova za vraćanje poverenja Bošnjaka u državne organe“..

Sjenica je, do početka devedesetih godina prošlog veka, sa Novim Pazarom i Tutinom bila deo Kraljevačkog regiona. Donošenjema Zakona o teritorija organizaciji i lokalnoj samoupravi, krajem jula 1991.godine, Srbija je administartivno podeljena na okruge.

Zakon je počeo da se primenjuje krajem januara 1992.godina. Tada je Sjenica „pripala“ Zlatiborskom, a Novi Pazar i Tutin Raškom okrugu.

Tada je šest sandžakoh opština podeljeno u dva okruga. Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje pripale su Zlatiborskom okrugom sa sedištem u Užicu, a Novi Pazar, Tutin, Raška, Vrnjačka Banja i Kraljevo su „napravili“ Raški okrug sa sedištem u Kraljevu.

Nelogičnosti takve podele, zbog male udaljenosti među sandžačkim opštinama, još tada je komentarisana kao politička odluka, „sužavanje prostora za realizaciju težnje Sulejmana Ugljanina dabod ovog podrućja napravi republiku““.

Tako je Sjenica ostala „ni na nebu, ni na zemlji“ sa republičkim službama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari