Šta je Nestorović poručila nakon četvorednevne sednice o litijumu? 1Printskrin RTS

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka i ovlašćeni predlagač zakona koji je danas odbijen u parlamentu, kazala je za N1 da je takav rezultat očekivan, jer su, kako je rekla, poslanici vladajuće koalicije „dobili naređenje s vrha“.

„Očekivali smo ovakav rezultat. Ono što nam je donela sednica, to je bila stručna argumentacija opozicionih poslanika, imali smo izlaganje i obrazlaganje toga koliko je projekat Jadar štetan i ko se ovde iz svojih privatnih interesa zalaže za iskopavanje litijuma, a ne zbog očuvanja zdrave životne sredine“, kazala je Nestorović.

Kako je rekla, sednica je građanima donela „rešenje enigme ko je ovde za zaštitu životne sredine a ko radi profita“.

„I to se nekako iskristalisalo i prilikom glasanja“, dodala je.

Nestorović je rekla i da je u svom poslednjem obraćanju u parlamentu, pozvala sve poslanike da glasaju za izmene zakona.

„Pozvala sam ih na prigovor savesti, da pokažu građanima da im je stalo do interesa građana, da se ne daje tek tako rudno bogatstvo bilo kom stranom investitoru. Ali, kada naredba stigne s vrha, naredba se mora ispuniti. I čini se da je Rio Tinto bio taj koji je naredio kako će se glasati“, izjavila je.

Na pitanje kako će se ponašati opozicija u narednom periodu i kakvi su im planovi, Nestorović kaže:

„Parlamentarna opozicija će u saradnji sa Ne damo Jadar i SEOS-om imati akcije. O tome ćemo odlučiti u narednom periodu. I oni će imati sastanke… Sve ćemo raditi u koordinaciji s njima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari