Šta je o rudniku litijuma napisao Emir Kusturica?

Ostavite komentar


  1. Zadatak državе da suštinski, a nе samo dеklarativno, podrži darovitе đakе i studеntе. Studija Rio Tinta o zaštiti životnе srеdinе nijе dovoljna, tе da ćе se procеna raditi i u Ministarstvu za zaštitu životnе srеdinе.

  2. Konacno jedan ugledan gradjanin Srbije, i sveta, da stane uz narod. Hvala Emire za ove reci. Sta rade ostali akademici, profesori sa fakulteta… Elita Srpska… Gde su da stanu uz narod.???

  3. Odavno cekam Emirov odgovor na litijum. Bravo hrabri covece! Zauvek zahvalna na borbi protiv kopanja nikla!

  4. Никад се овај лаковерни народ неће дозвати памети, нажалост….

  5. Kusturica vešto izbegava da napadne Malignog Narcisa. Svi znamo da je Kusturica rusofil i Filaret među umetnicima. On umesto testosterona luči srbosteron. Poruka za Kusturicu, ne moraš da se dokazuješ svojim ekstremizmom da si Srbin. Svi veoma cenimo što si i kao Meša pravi Srbin. Ali pre nego što si Srbin budi čovek i osudi ono što radi predsednik.

  6. Kako sad Hil i Šolc sede sa Vučićem a opozicija deo NATO pakta? Ko se do juče lizao sa muter Merkelovom? I kako i koliko bi to naše sankcije naškoditi Rusiji? I kako je to sad KGB-ovac i komunista Putin, diktator i agresor odjednom zaštitnik pravoslavlja? U kakvoj šizofreniji mi to živimo? Stisni petlju i pomeni korupciju, uništene institucije i pokradene izbore koje su mu Hil i Šolc aminovali.

  7. Kakva gomila fraza i praznih reci. NE kopanju litijuma u Srbiji, i uhapsiti i suditi onoga koji je potpisao da se kopa! Trazite „puteve novca“!

  8. Gledam rashladnu vitrinu napunjenu čamcima sladoleda, pogledom dodeljujem najlepše mirise jagode, vanile.., na jeziku ukus stakla. Podelih moje emocije ovog teksta.

  9. ali Ruskim blagoslovom. I ja bih promenio very da sam dobio pola Tare I ogromne drzavne pare za njegove „projekte“. Radi podsecanja to je sve uradjeno pre 20 i vise godina tako da se korov dobro zapatio.

  10. Meša i Emir nisu ni slični. Meša se izjašnjavao kao srbin mihamedanske veroispovesti. U to vreme nije bilo muslimanske nacije pa su se izjašnjavali kao srbi ili hrvati.

  11. ..narod od Jadra nikada nije dao saglasnost za rudnik..ako je ko dao je pogresio. ..Sns kamarila nemoze od Srbije da pravi debila..

  12. Napisanije Emira Kusturice samo potvrdjuje ono sto sam i pre znao – njegove skromne intelektualne domete. „Oberštramufirer“ je terminus dovoljan da objasni kvalitet ostalog teksta isto kao i „Ide Svaba preko Drine“ ili „Ponovo Cerska bitka“ i tome slicne parole koje ocito dolaze iz jednog te istog izvora kome je vrlo stalo do sprecavanje eksploatacije litijuma – ali sigurno ne iz ekoloskih razloga.

  13. Vrlo lukav tekst. U principu podrzva Vucica jer eto ako ne bi bio on onda bi nam bilo jos gore. Secam se kako su neki glasali za Milosevica jer eto nemaju za koga drugo da glasaju. Pa posle propade zemlja silni ljudi izginuse a kao moglo je biti gore…

  14. Po onome što je dotični EK napisao – bolje da se nije javljao. Sve je pomešao kako bi mogao sam sebe da tumači. To je onaj lik koji sejoš od pre tridesetak godina zalagao za PROSVEĆENI APSOLUTIZAM. Ćud se lako ne menja, zar ne!!!!!

  15. Veliki Rus koji je karijeru izgradio na Zapadu.
    Trcao u Kan.
    Trcao u Veneciju.
    Malo London, Pariz..
    Pre toga u Trst po farmerke.
    Daj, Nemanja ucuti I ne javljaj se vise.
    Sluga svakog rezima.

  16. Gde ste glumci koji sd slikate sa morskih destinacija glumice gde steee ovo u beogradu vam je jedina destinCija od naroda hiviteeee

  17. Kusturica je ceo tekst posvetio kritici opozicije. „Oni bi uveli sankcije Rusiji . Pa nego šta nego uveli. Ili je za njega šolc oberstumbafirer a putin nije? U čemu je razlika?

  18. Litijum nije jedini Problem.Problem je što Srbija nije uskladjena.Sa evropskim standardima.Na tome treba da se radi.
    #Otpadne vode i Kanalizacija.
    #Zeleznica
    #Energija
    #Klimatske promene

  19. Kapa dole za čoveka koji za razliku od nekih nije spreman da proda dušu i isključi zdrav razum. Bravo Emire sada si jos veći u mojim očima.

  20. Da podsetim slavnog režisera i Putinovog prijatelja da je NIS poklonjen Rusima za 300 miliona (cena dva tri fudbalera) i smešnom pričom o Južnom toku. Da Oskar prodaje Ukraincima redovno municiju preko „end usera“. Tako da se šef Oskar preko protesta „Nedamo Jadra“ i „Nećeš kopati“ ruši budalaština od jenog slavnog režisera koji nikada neće dobiti Oskara, jer jednog Oskara preko bare mrzi, a ovom ovde Oskaru se šlihta, doduše manje nego Putinu.

  21. ПОТПИСУЈЕМ. Жив био Кустурице и нека те Бог чува.

  22. Obećao, dao, prodao…..sam si rekao. Šta još treba da uradi da bi shvatio Nemanja?
    Mr Hill ne sedi skrštenih ruku već i pruža pomoć nepomeniku i njegovim vazalima javno, kad god je to potrebno. I ne radi se o dubokoj drzavi već kolonijalnoj upravi.

  23. Postoje reci koje su direktne, reci koje su metaforicne, reci koje su ironicne, a ove reci Emira, su, pre svega, provokativne. A sto provociraju? Pa za one koje zele da razmisle – poenta provokacije nalazi u opisu Rio Tinta kao neka vrsta demonske kompanije. Pa nije to problem, nego vlast koja saradjuje sa njom, zar ne, dragi Emire? Pa sama ideja da treba imati rudnik litijuma i da je to od neke koristi desetinama hiljada ljudu, koju zive od poljoprivrede generacijama u zapadnoj Srbiji, je apsurdna. To, da nije istina, bio bi morbidan vic. Ali to je veci stepen provokacije, jer mi, Srbi, postali smo narod izgubjen u nekom vicu sa Nemcem, u nekoj igri sa opstanak na vlasti i vracanju dugova, gde se nepomenik kocka, a mi se okupimo da kazemo da je u osnovi ideologije ove vlasti je jedno veliko PRAZNO NISTA, a da razumeju samo jedno: brza lova, bez plana na duge staze. To je problem, a ne RI Niti oni „patriote“ cucaju svoju dedovinu, niti, ne mogu da verujem da moram ovo napisati cuvaju, VODU ZA PICE, velikog dela Srbije. Pa svaki normalana covek ce jasno i glasno kazati pa ako je bez losih posledica zasto onda Solc to ne uradu u Nemackoj koja je prekopotreban litijum i koja ga, nekom srecom, ima vise nego Srbija?! Ako dobijem odgovar na to, onda mozda provokacija nije ni tako losa.

  24. Tekst u maniru-„nit smtdi nit mirise“. Da bude pomalo kritican, al da se ne zameri AV. Tipicno za Kusturicu, kome je svaka vlast dobra, samo da mu ne diraju biznis na Mokroj Gori.

  25. Што би Шпанци реркли „Гранде КУСТУРИЦА “ Заиста, заиста свака његова говоранција плени и уздиже. Непревзиђен уметник али и човек.

  26. Одговор “ Булеварцу “ Ниси ли мало ситничав или како каже народ чангризав. Рекао је Кустурица све што треба и о дотичном кога помињеш. Није Куста Карлеуша па да лапрда језиком пијаце.

  27. Da li nesto treba dodati u ovom tekstu Kusturice. Mozda samo jednu recenicu na kraju koja glasi. E moj srpski narode sta si doziveo da ti se intelektualna elita ne oglasava po pitanju okupacije drzave. Mozda cekaju mig „komandanta parade“ da da signal kako bi botovi (tupoglavac je izraz za onoga ko ne misli svojom glavom) to sproveli u delo. Zivela Srbija….

  28. Kakav preušeni bot – Kusturica, uvek na pogrešnoj strani. Pročitajte pažljivije šta je napisao, pa ćete videti.

Ostavite komentar


Politika

Zoran Živković: Avgust nije mesec za proteste 10

Zoran Živković: Avgust nije mesec za proteste

Nekadašnji premijer Srbije i učesnik protesta 2000. godine Zoran Živković poručio je danas aktivistima koji negoduju zbog mogućeg iskopavanja litijuma u Srbiji da avgust nije najbolji mesec za takva okupljanja i da od septembra treba organizovati ozbiljne proteste.

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.