Šta je "parija država" koju Vučić pominje? 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sinoćnjem obraćanju javnosti posle razgovora sa Srbima sa Kosova i predstavnicima zemalja Kvinte, naveo da „neki u regionu igraju protiv Srbije i da nas uvlače u zamku sukoba što bi dovelo do toga da Srbija bude proglašena za – parija državu“.

– Pokušao sam da objasnim ljudima na KiM da neki u regionu igraju igru protiv Srbije na sledeći način. Oni žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i da bi nas ponovo uvukli u sukob u kojem bismo mi dodatno izgubili i jednom zauvek bili proglašeni za tzv. parija državu, da bi nam bile uvedene sankcije u najmanju ruku ili u još gorem smislu da bismo bili fizički onemogućeni da ikada više pomognemo našem narodu. Tu vrstu zamke moramo da izbegnemo – naveo je Vučić.

Docent Fakulteta političkih nauka Stevan G. Nedeljković za Danas objašnjava da je „država parija“ termin za državu koja je prognana ili izgnana iz međunarodne zajednice, odnosno, onu državu za koju se smatra da (više) ne deli vrednosti i ideale te zajednice.

– Etimologija pojma je vrlo zanimljiva, jer inicijalno nije bilo reč o državama, već pripadnicima najnižeg sloja u indijskom kastinskom sistemu – parijama ili izgnanicima. Vremenom su imenom parija počele da se označavaju države koje u religijskom ili vrednosnom smislu ne pripadaju jezgru evropskih država koje su obrazovale Vestfalski međunarodni poredak. Danas se izgnanicima prograšavaju one države za koje se veruje da načinom upravljanja, vrednostima koje baštine, odnosom prema vlastitom stanovništvu i/ili odnosom prema drugim pripadnicima međunarodne zajednice, ne zaslužuju da bude deo međunarodne zajednice. Drugim rečima, reč je o onim državama koje se smatraju štetnima ili opasnim za međunarodni poredak u celini – navodi Nedeljković.

Kako dodaje, važno pitanje je i ko dodelju žig izgnanika ili ko drži moralni kompas međunarodne zajednice.

– Po pravilu, reč je o državama koje kolokvijalno nazivamo „Zapad“, a koje imaju dovoljno moći, uticaja i kredibiliteta da „žigošu“ neku državu kao izgnaničku. To čine najširim opsegom sankcija, ograničavanjem pristupa međunarodnim institucijama ili na primer izopštavanjem građana te države iz oblasti međunarodne kulture, sporta i umetnosti. Nedvosmisleno, danas su parije Severna Koreja, Mjanmar i Sudan, a u poslednjim mesecima transatlantski saveznici teže da tom statusu približe i Rusiju – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari