Šta je princ Filip poručio u Radovanjskom lugu? 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević od Srbije i Jugoslavije, sa suprugom princezom Danicom, prisustvovao je liturgiji i pomenu povodom godišnjice ubistva Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu, mestu u kom je ubijen vođa Prvog srpskog ustanka i začetnik dinastije Karađorđević.

„I ove godine smo se u Radovanjskom lugu molitvom poklonili životu i delu jednog od najvećih vođa našeg naroda, mom pretku, Voždu Karađorđa. Pre 207 godina na ovom mestu desio se strašan zločin kojim je okončan njegov život, na način nedostojan jednog takvog junaka ali onakav kakvim se najbolje opisuju njegove ubice. Izazivao je previše straha u neprijateljima kao pojava, da bi smeli da mu se suprotstave budnom. Ovaj događaj označio je prekretnicu i jedan je od najtamnijih u našoj novijoj istoriji“ poručio je princ-naslednik Filip.

„Međutim, ono što je Karađorđe predstavljao i za šta se borio, nikada nije umrlo a njegov duh je nastavio da živi u srpskom narodu, gde je i dan danas. Još se u narodu čuje:” Ustani Karađorđe”, kao vapaj za pravdom i kao odgovor na tiraniju i tlačenje naroda. Ponosan sam na takvu ličnost u svojoj porodici, nadam se da ću svojim životom i zalaganjem za narod i otadžbinu, sa snagom njegove krvi, voljom i odlučnošću, uspeti da opravdam poreklo i visoke ciljeve koje je pred sve nas potomke postavio“ zaključio je princ Filip, prenosi se u saopštenju njegovog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari