Šta je rečeno na brifingu u Jelisejskog palati uoči dolaska Makrona: Pregovori o prodaji 12 "rafala" 1foto EPA-EFE/JAGADEESH NV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji danas dolazi u zvaničnu posetu Srbiji. Kako „Vreme“ saznaje na brifingu za novinare u Jelisejskoj palati rečeno je da su u toku razgovori o prodaji dvanaest „Rafala” i da ključni projekti u oblasti transporta, tretmana otpada i energetike napreduju ‌

Pred Makronov put u Srbiju na brifingu za novinare u Jelisejskoj palati rečeno je, a u vezi sa ekonomskom saradnjom, da su u toku razgovori o prodaji dvanaest „Rafala” (mlaznih aviona), ali da o konkretnim detaljima uključujući i cenu upravljaju srpske vlasti. Cilj je jačanje veza Srbije sa Evropskom unijom (EU), saznaje nedeljnik Vreme u onlajn izdanju.

Ključni projekti u oblasti transporta (na primer koncesija beogradskog aerodroma), tretmana otpada i energetike (uključujući istraživačke razgovore o civilnoj nuklearnoj energiji sa EDF-om) napreduju.

Inače, EDF je francuska energetska kompanija koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom električne energije. To je jedan od najvećih proizvođača električne energije u svetu i značajan igrač u sektoru nuklearne energije, kao i u obnovljivim izvorima energije.

Druge potencijalne oblasti uključuju hidroelektrične izvore energije, zdravstvenu zaštitu i veštačku inteligenciju.

Šta kaže Siniša Mali?

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, povodom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, da će jedna od glavnih tema biti ekonomska saradnja i istakao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Francuske u poslednjih 12 godina trostruko povećana, sa nekadašnjih 795 miliona evra na više od dve milijarde evra, prenosi FoNet.

„Govorimo o zemlji koja je jedna od najjačih ekonomija u Evropi i svaki ovakav podatak pokazuje koliko se naša ekonomska politika menja“, istakao je Mali gostujući u programu RTS.

Navodeći da su francuske kompanije, između ostalog, aktivne u izgradnji metroa, upravljanju aerodromom, sanaciji deponije u Vinči i izgradnji fabrike za proizvodnju energije iz otpada, Mali je rekao da će danas biti potpisan veliki broj novih ugovora, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari