Šta je rečeno na suđenju Slađanu Trajkoviću za ratni zločin iz 1999? 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev - Kosov Sever portal

Osnovni sud u Prištini odbio je zahtev odbrane Slađana Trajkovića da mu se ukine pritvor, a odredi neka blaža mera, kazala je advokatica Jelena Krivokapić, piše Kim.

Krivokapićeva je navela da je odbrana opet ponudila jemstvo.

„Taj predlog je odbijen. Mi smo danas podneli žalbu, očekujemo da vidimo šta će sud da odluči“, rekla je ona.

Advokat Dejan A. Vasić je naveo da je današnjim ročištem završen jedan ciklus suđenja.

„Jedan od svedoka danas nije došao. Deo svedoka koji mislimo da su važni smo saslušali. Videćemo u narednom delu, u julu, koji od svedoka će biti pozvani. Indikativno je da jedan broj svedoka koji se odnosi na deo optužnice ne dolazi na suđenje“, rekao je Vasić.

Nastavak suđenja u slučaju Slađana Trajkovića zakazan je za 4. i 5. jul.

Na današnjem ročištu protiv Slađana Trajkovića, koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom ratnih sukoba na Kosovu, iskaz je dao svedok tužilaštva B.K.

Svedok optužio Trajkovića da je „udarao ljude“

Ročište u slučaju Slađana Trajkovića iz Severne Mitrovice optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom ratnih sukoba na Kosovu nastavljeno je ispitivanjem svedoka tužilaštva pred Osnovnim sudom u Prištini, preneo je danas ranije Kim.

Tužiteljka Florija Salihu Šamoli upitala je svedoka B.K. da li se seća 22. maja 1999. godine.

„Bili smo kući taj dan, svi smo bili u kući, samo je moj otac bio u dvorištu. Majka i sestra su napravili doručak nakon čega je došao otac i rekao: ‘Ustanite nema doručka, srpska policija nas je opkolila’. Dva policajca su ušla u dvorište i na njihovom jeziku su rekli: ‘Brzo, brzo’ i opsovali nas. Kad smo izašli na ulicu sa obe strane je bila srpska policija“, kazao je on.

„Kada su nam rekli da idemo na livadu, prvo su odvojili muškarce i žene i terali su nas da sedimo. Prvi korak koji je preduzela srpska policija, tražili su mobilne telefone. Moja porodica nije imala telefon, ali ostale porodice koje su bile na toj livadi predale su ukupno oko 20 telefona“, objasnio je.

Svedok je kazao da je video Slađana Trajkovića koji je, kako je dodao, bio naoružan do zuba.

„Dok su dolazili do livade prebili su ljude. Nisu gledali gde udaraju. Lično sam video Slađana u koloni, ne mogu da kažem koga je tačno udarao, ali je udarao ljude policijskom palicom“, naveo je.

Svedok je dodao da je Trajkovića poznavao od početka 1990. godine.

„On je živeo u jednom selu, a ja u gradu Vučitrnu blizu groblja, a njega sam video u centru grada. On je radio sa markama, a ja kao prodavac cigareta, zato ga znam. Desilo se da smo razgovarali kada je bilo potrebe rasitniti novac. Pričao je na albanskom i priča bolje nego ja“.

B.K. je dodao da je Trajkovića prvi put u policijskoj uniformi video 22. maja 1999. godine kod groblja u Vučitrnu.

„Mene lično nije udarao, ali je bilo slučajeva da je udarao druge ljude. Mi smo, kao porodica, izašli iz kuće pre 10.00 časova. Na ulici kod groblja je bilo mnogo ljudi. Kamionima su nas vodili u halu sportova u Vučitrnu, prvo su nas odvojili od starih ljudi, žena i dece. Ja sam tada imao 16 godina i mene su vodili“, dodao je svedok.

Svedok je istakao da je u jednom kamionu bilo preko 200 ljudi.

„Dok smo se penjali u kamione, policija nas je udarala, izmedju njih i Slađan. U hali su se događale najgore torture koje sam ikada doživeo. U početku, ušla su dva policajca koje nisam prepoznao i rekli su ko ima ispod 18 godina da se odvoji. Tu je jedan stariji čovek Albanac na srpskom jeziku pitao zašto da se odvoje oni koji imaju manje od 18 hodina, na šta su policajci odgovorili da imaju kontrolu i da će da nas puste kući. Strpali su nas u jednu sobu bez prozora i vrata, prebili su nas na najsilniji način, udarali su nas palicama dok se nismo onesvestili. Kad su videli da smo se onesvestili, tražili su marke i rekli da će da nas puste kući. Meni su te večeri uzeli 210 maraka“.

B.K. je rekao da policajce koji su ga maltretirali nije prepoznao i da među njima nije bio Slađan Trajković. Prema njegovim rečima, u sportskoj hali je bilo oko hiljadu ljudi.

“Hranu nismo dobili, oko jedan posle ponoći došli su drugi policajci koji su doneli neki keks i bacili po nama. Nakon tog keksa bacili su dva tri flaše vode i više ništa nismo imali od hrane i vode”, rekao je.

U sportskoj sali, kako je kazao B.K, ostali su od pet popodne do 11 sati sutradan. Svedok je naveo da je nakon toga odvezen u zatvor u Smrekovnicu.

„Kad smo ušli u dvorište zatvora, tu je bio pravi užas. Došli su i prozivali nas imenom, svako ko se približio prebio nas je na najgori način. Ja sam sa 270 ljudi odveden u salu. Sutradan su počeli da nas ispituju i vode u Mitrovicu. Ja sam u toj sali ostao između osam i deset dana. Mi smo bili u jednom delu sale, u drugom zatvorenici iz Mitrovice“, kazao je svedok, prenosi Kim.

B.K. je naveo da je u zatvoru u Smrekovnici više puta video Slađana Trajkovića u uniformi policije.

„I u zatvoru sam video da udara ljude iz Mitrovice, nas iz Vučitrna nije tukao. Možda se plašio da ga ne prepoznamo. Jednom sam kratko razgovarao sa njim i on mi je rekao da mu je bilo žao što nije mogao da mi pomogne kod groblja u Vučitrnu“, zaključio je svedok B.K.

Bivši kosovski policajac Slađan Trajković uhapšen je sredinom decembra 2022. godine u Severnoj Mitrovici. Optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okolini Vučitrna i nalazi se u pritvoru u Podujevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari