Šta je sve izgovorio Bakarec dok su poslanici opozicije stajali okrenuti leđima 1Printskrin RTS

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Nebojša Bakarec predstavio je danas izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nadzoru programa od oktobra 2022. do marta 2023, s osvrtom na izveštavanje o nasilju i ocenio da javnost preuveličava uticaj rijalitija, a dok je govorio deo poslanika opozicije je ustao i okrenuo leđa.

On je rekao da televizija B92 praktično nema rijalitije, jer su u programu zastupljeni sa manje od jedan odsto, a da je udeo rijalitija na televiziji Prva šest odsto.

Bakarec, koji je i predstavnik predlagača, rekao je da kruže neistine o tome da televizija Hepi emituje rijaliti Parove, jer to ne čini već godinu i po dana i da je udeo rijalitija u programu te televizije 11 odsto.

„Jedina od nacionalnih televizija je TV Pink, koja emituje niz rijalitija, od kojih je najpoznatiji Zadruga. Udeo rijalitija je 39 odsto“, rekao je Bakarec i dodao da je to nedopustivo.

On je istakao da rijaliti emituje i „tajkunska TV Nova S“ i da je reč o rijalitiju Survajvor koji, prema njegovim rečima, ima veliki udeo.

Bakarec je rekao da kada bi opozicija bila dobronamerna, ne bi tražila ukidanje pojedinih rijalitija, već rijalitija na svim televizijama.

On je ponovio priču da je 2006. rijaliti Veliki brat i još 10 rijalitija u Srbiju doveo „žuti tajkun, šef jedne stranke“.

Šta je sve izgovorio Bakarec dok su poslanici opozicije stajali okrenuti leđima 2
Printskrin RTS

Bakarec je ocenio da opozicija stalno progoni članove REM i da ih napada, a da je napadima posebno izložena predsednica Saveta REM Olivera Zekić.

„To je deo kampanje Šolakovih tajkunskih medija sa ciljem da dodeli nacionalnu frekvenciju jednoj od televizija Junajted medija grupe“, rekao je Bakarec.

On je pozvao opoziciju da pusti REM da radi na miru.

Bakarec je tokom svog govora više puta televizije Novu S i N1 nazivao tajkunskim, Školakovim i luksemburškim, te navodio da te televizije promovišu nasilje prema naprednjacima i da targetiraju predsednika i premijerku Srbije, Aleksandra Vučića i Anu Brnabić.

„Oni stvaraju bolesnu atmosferu u društvu koja dovodi do tragedija kakava se dogodila u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar'“, rekao je Bakarec i u tom kontekstu naveo dokumentarni film „Vladalac“ i istakao da su te televizije vređale premijerku na osnovu njene pripadnosti LGBTI populaciji.

On je ponovo tražio da se utvrdi na koji način se N1 i Nova S emituju u Srbiji.

Dok je Bakarec govorio poslanici dela opozicije su ustali i okrenuli leđa, a neki su zviždali, zbog čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao opomenu poslanici Dragani Rakić zato što je koristila pištaljku, a ostalima rekao da treba da ih bude sramota.

Predstavnik Službe REM za nadzor i analizu programa emitera Stevica Smederevac je na sednici parlamentarnog Odbora za kulturu i informisanje 17. maja, predstavljajući izveštaj, rekao da su mediji ozbiljno shvatili svoje dozvole i elaborate i da ispunjavaju sve uslove i sve što su obećali da će učiniti kada ima je REM dao frekvencije.

Smederevac je tada rekao da je RTV Pink ispunila sve zakonske uslove i obaveze iz dozvole za emitovanje na teritoriji cele Srbije i da zakon navodi da moraju postojati zastupljeni žanrovi, ali ne i u kolikom procentu i dodao da Hepi godinu i po dana nema nikakav rijaliti.

On je tada naveo da REM dobija „silesiju prijava“ da se nešto događa u rijalitiju, kao što su scene nasilja, ali da kada službe pogledaju – „toga nema“ i da „skandalozne i nasilne trenutke televizije ne emituju“, jer imaju 30 sekundi odloženo, ali da štampani mediji to prikazuju, ili se prikazuje kroz klipove na društvenim mrežama, a sa zatvorenih kanala.

Kada je reč o pojavljivanju osuđivanog Kristijana Golubovića na televizijama, Smederevac je rekao da je medijima i regulatorima zabranjeno da uskraćuju građanska prava licima koja su odslužila kazne i sa zakonske kazne im nije zabranjeno pojavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari