Šta je sve o spoljnoj politici izjavio srpski predsednik u Inđiji: Nećemo priznati referendum u četiri ukrajinske oblasti 1foto: Budućnostsrbijeav, Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se 8. oktobra obratiti javnosti po mnogim važnim političkim pitanjima, posle niza sastanaka na međunarodnom planu, koje će imati u međuvremenu.

Kako je rekao u Inđiji, u petak u Srbiju dolaze evroparlamentarci i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, on u subotu putuje u Bugarsku gde će razgovarati s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a potom će u ponedeljak u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom oko migrantske politike.

Vučić je dodao da će 4. i 5. oktobra videti šta će da se zbiva u Savetu Evrope i da li će zaista pokrenuti proceduru za prijem Kosova u članstvo, da će 6. oktobra u Pragu učestvovati na velikom samitu tzv. evropske političke zajednice 41 zemlje, a da će 7. oktobra otvoriti jednu veliku fabriku i nakon toga se obratiti javnosti.

On je dodao da ga „baš zanima“ kako će pokrenuti proceduru za prijem Kosova u Savetu Evrope nakon odluke o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji posle referenduma.

Kako je rekao, očekuje da će posle svih tih sastanaka moći nešto više da kaže građanima Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je Srbija do sada 210 dana izdržala sa stabilnom politikom, a da je pritisak na rukovodstvo u Srbiji ogroman.

On je ocenio da se jedan tehnički dokument može iskoristiti za teške napade u medijima, a da to govori da je nervoza sve veća, da će biti angažovane sve grupe za pritisak i medija i stranaka.

Na pitanje od koga dolaze pritisci, Vučić je rekao da su svi razumeli sve i da on govori dokle može, a da ne naškodi zemlji.

„Mi moramo da gledamo šta su naši interesi, a o tome ću 8. da govorim više“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da Srbija ne može i neće da prizna rezultate referenduma četiri ukrajinske oblasti pod kontrolom ruskih snaga o prisajedinjenju Rusiji.

„Srbija to ne može da prizna jer se drži međunarodnog prava, Povelje UN i rezolucija UN. Mi štitimo sopstveni teritorijalni integritet, kao i integritet međunarodno priznatih zemalja. I to je jedino što je sigurno i što ne može da se menja, to su stvari od presudnog značaja“, rekao je Vučić novinarima nakon posete novom proizvodnom pogonu fabrike Grundfos u Inđiji.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je ponovio da su međunarodni pritisci na Srbiju po pitanju Rusije brojni i da očekuje da će se oni umnožavati u narednom periodu.

„Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve grupe za pritisak, kao i deo medija i političkih stranaka, biće angažovani. I za jednu i za drugu stranu“, rekao je Vučić i dodao da njemu ostaje da vodi računa o Srbiji i njenim interesima.

Vučić je rekao da je čak i Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije u naredne dve godine iskorišćen za, kako se izrazio, „brutalne i žestoke“ napade na Srbiju.

„Ja se ne borim ni za (ruskog predsednika) Vladimira Putina ni za (američkog predsednika) Džozefa Bajdena. Ja se borim za ove divne ljude u ovoj fabrici, svakog od vas, žene i muškarce Srbije“, rekao je Vučić.

 

Upitan za stav predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa da Srbija treba da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, Vučić je rekao da je to politika SSP „sve vreme“ i da razume takav stav.

„To govore sve vreme, to ponavljaju svakog dana. Razumem ih, razumem sve koji na različite načine pokušavaju da iznose svoje političke stavove“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ocenio je da je važno da Srbija ima „stabilnu“ politiku.

„Izdržali smo 210 dana s tom politikom, to niko nije očekivao, čak ni mnogi koji su nas podržavali. Put Srbije je trnovit, teško ga je izvesti ali je to put koji vodi računa o interesima Srbije, a ne o ličnim, partikularnim interesima“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari