Šta je Toni Bler poručio poslanicima na Kosovu? 1Foto: EPA-EFE/ AMPE ROGERIO

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je da se nikada nije pokajao što je pomogao Kosovu u njegovom oslobađanju pre 25 godina, prenosi Koha ditore.

Bleri se na svečanoj sednici održanoj u ponedeljak u Skupštini Kosova povodom posete setio onih koji su pali za slobodu, izrazivši im večnu zahvalnost.

„Ne mogu vam dovoljno zahvaliti na dobrodošlici koju ste mi pružili. Na današnji dan pre 25 godina dogovor je postignut. Kosovo je konačno oslobođeno, ljudi mogu da žive, nadaju se, ponovo veruju u budućnost bez pritisaka i nepravde. Danas se sećamo onih koji su poginuli, koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog naroda. Sećamo se njihove hrabrosti, njihove žrtve i izražavamo večnu zahvalnost njima i njihovim porodicama. Sretali smo kosovske izbeglice u kampovima kod Skoplja, čuli smo dirljive priče. Njihova lica su molila za pomoć. Pomogli smo i nikada se nisam pokajao“, rekao je Bler.

On je dodao da u cilju odavanja počasti palim danas moramo raditi na izgradnji države.

„Da, to je bila borba za slobodu, ali ne samo za stanje slobode, već zato što sloboda otvara um i dušu čoveka. Tada smo okončali noćnu moru, ali sada možemo da izgradimo san. To je ono što dugujemo onima kojih se danas sećamo. Ovo bi oni poželeli, ovo bi bio najveći poklon onima koji su tada obavljali dužnost, mi sledimo njihov primer i činimo svoju dužnost sada. Za narod, za budućnost i za lep narod Kosova“, rekao je on.

Bler je na Kosovu povodom 25 godina od potpisivanaj Kumanovskog sporazuma. U Uroševcu će mu 12. juna, prema najavama, biti otkrivena statua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari