Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani boravila je u poseti Njujorku povodom 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Tokom ove posete, Osmani se sastala sa nekim bivšim i sadašnjim američkim zvaničnicima i iskoristila ove susrete za izlaganje stavova i pozicija Kosova na međunarodnoj sceni, kao i jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U okviru svoje posete Njujorku, predsednica Kosova istakla je važnost jačanja saradnje između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, naglašavajući da bi Kosovo trebalo više da se angažuje u ovom partnerstvu.

Osmani je podvukla da su SAD od vitalnog značaja za Kosovo kao strateški partner i da ova saradnja treba da se učvrsti kroz zajedničke inicijative koje će doprineti stabilnosti i napretku.

Tema dijaloga na relaciji Beograd-Priština bila je nezaobilazna i tokom ove posete. Predsednica Kosova izjavila je po ovom pitanju da odnos između Kosova i SAD prevazilazi pitanje dijaloga, mada ono jeste neizostavna tema svih razgovora.

– Dijalog Kosovo-Srbija je jedna od tema o kojoj stalno razgovaramo sa našim saveznicima u SAD, ali to nije cela stvar. Da ceo naš izveštaj svedemo samo na ovu temu, mislim da to Kosovu ne koristi ništa. Stoga, čak i tokom ove nedelje, kao predsednica Kosova i vođa delegacije na nedelji visokog nivoa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, stalno sam naglašavala tu činjenicu – kazala je Osmani.

O sastancima i prijemima kojima je prisustvovala Osmani je objavljivala na svojim nalozima na društvenim mrežama, a u prvi plan stavljala saradnju i prijateljstvo Kosova i SAD, kao i želju za daljim osnaživanjem ovih odnosa, ističući Sjedinjene države kao ključne partnere u procesu evropskih integracija i regionalne stabilnosti.

Sastanak sa Bilom i Hilari Klinton

Osmani se sastala s bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom i njegovom suprugom, bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton, što je podelila i na svom Fejsbuk nalogu.

Predsednica Kosova ovim prililikom zahvalila se Klintonovima na svemu što su učinili i nastavljaju da čine za Kosovo.

– Sloboda naših ljudi nosi pečat vašeg nemerljivog doprinosa – poručila je u objavi.

Prijem kod Klintonovih

Na prijemu koji su organizovali Klintonovi u sredu 25. septembra, Osmani je imala priliku da se susretne s brojnim svetskim liderima i diplomatama.

– Na prijemu predsednika Klintona i sekretarke Klintona u Njujorku, među mnogim liderima prijateljskih zemalja Kosova – poručila je Osmani putem svog naloga na Fejsbuku.

Sastanak s Karpenterom

Osmani je takođe imala priliku da razgovara i sa Majklom Karpenterom, direktorom za Evropu u Savetu bezbednosti Bele kuće, o važnosti daljnje saradnje između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država u prevazilaženju zajedničkih
izazova.

– Zahvalna sam na konstruktivnom sastanku sa ambasadorom Majklom Karpenterom, višim direktorom za Evropu u Savetu bezbednosti Bele kuće, sa kojim sam razgovarala o značaju saradnje Kosova i SAD u uspešnom prevazilaženju zajedničkih izazova – poručila je.

Sastanak s Edi Ramom

Osmani se, u četvrtak 26. septembra, sastala i sa premijerom Albanije, Edijem Ramom na tradicionalnom radnom ručku koji je organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

– Sedište EU, Njujork – Sa Vjosom pre radnog ručka šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana – naveo je Rama na Fejsbuku.

Sastanak sa senatorom Obrajanom

Tokom sastanka sa američkim senatorom Džimom Obrajenom u četvrtak 26. septembra, Osmani je razgovarala o mogućnostima produbljivanja saradnje između Kosova i SAD.

Osmani je naglasila značaj ove saradnje za jačanje demokratskih institucija i obezbeđivanje stabilnosti u regionu. Na sastanku su razmatrane konkretne inicijative koje bi mogle doprineti daljem razvoju međudržavnih odnosa, kao i izazovi s kojima se Kosovo suočava na putu evropskih integracija.

Sastanak sa predsednikom Bajdenom

Tokom svoje posete Njujorku, predsednica Osmani imala je priliku da se sretne i sa oodlazećim predsednikom Sjedinjenih država Džo Bajdenom i njegovom ženom, prvom damom dr Bajden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani)

– Savez koji leži u temeljima naše države! Hvala predsedniku Bajdenu i prvoj dami dr Bajden za gostoprimstvo i razgovor!- poručila je Osmani u svojoj objavi na Instagramu.

Političari u Beograud naročito su isticali posetu Vojse Osmani američkoj vojnoj akademiji Vest Point i fotografiji sa američkim vojnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari