Šta je Vučić poručio pred sastanak s Kurtijem u Briselu? 1Foto: Printskrin / Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred sastanak sa Aljbinom Kurtijem u Briselu ocenio da Srbija ima novu priliku da ubrza proces evropskih integracija, kao i da ne želi da vodi antialbansku poliku kao što drugi vode antisrpsku.

Vučić je istakao da je danas imao tri „veoma važna sastanka“ sa Gertom Janom Kopmanom, Oliverom Varheljijem i Šarlom Mišelom kao i da je tema sva tri sastanka bila agenda rasta, neophodne reforme i jedinstveno tržiše.

Posebno je naglasio da je srećan što je mogao da razgovara o raznim bitnim temama sa Mišelom.

„Mislim da imamo novi zamah i priliku da, da ne kažem da ubrzamo proces naših evropskih intergracija, ali da te odnose učinimo još boljim i korisnijim i u interesu našeg naroda“, rekao je predsedni kSrbije.

Na pitanje šta očekuje od sastanka sa Boreljom, Lajčakom i Kurtijem Vučić je rekao da ne očekuje ništa.

„Očekujem da će onako malo da drami i viče dok mu ne kažem da se malo zaustavi i to je to. Onda će on da izađe i kaže mali Putin je to i to radio“, objasio je Vučić i dodao da će Borelja i Lajčaka saslušati jer oni rade „u veoma teškim okolnostima jer imaju nekog ko živi da napakosti Srbima a ne da pravi dogovore“.

Prokomentarisao je i dolazak Kaje Kalas na mesto šefa spoljne politike i bezbednosti EU i rekao da treba sačekati kako će biti rešeno mesto za proširenje na kojem je do sada bio Oliver Varhelji.

„Ja ne vidim način da prestane rat u Ukrajini“, rekao je Vučić i dodao da na Zapadu kažu da će dominacija Zapada pasti ukoliko Rusija pobedi i da je to tačno, kao i da zbog toga Zapad ne sme da izgubi rat.

„Putin takođe ne sme da dopusti da bude poražen, a kad aimate dve strane koje ne mogu da dozvole da izgube, vidite da je nemoguće izbeći eskalaciju“, objasnio je Vučić.

Rekao je i da ne može da učestvuje u „besmislenoj propagandi“ bilo koje strane.

„Imam srpski pristup i kao srpski predsednik ne interesuje me niko, ne mogu da verujem u laži i besmislice“, naglasio je predsednik Srbije.

Komentarišući neuspeh naše reprezentacije sa EURO 2024 Vučić je rekao da „jeste sve sport“, ali da se mnogo ulaže u infrastrukturu i plate funkcionera saveza i da su građani zaslužili bolji rezultat.

Odgovarajući na pitanje o povlačenju EU sankcija Kosovu rekao je i da neće voditi antialbansku politiku kao što oni vode antisrpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari