Šta je Vuk Jeremić radio petog oktobra: Poverena mu organizacija dolaska jednog ministra spoljnih poslova 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučkovi

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je povodom 5. oktobra na svom Fejsbuku napisao sećanje na taj dan i ono šta je radio tog dana. On je organizoavo dolazak grčkog ministra spoljnih poslova Jorgosa Papandreua, na inauguraciju Vojislava Koštunice.

„Uprkos svim razočarenjima u godinama koje su mu sledile, ovaj dan ću do kraja života pamtiti kao jedan od najsvetlijih trenutaka moje generacije. Imao sam čast da napravim mali doprinos njegovom uspehu. Te noći mi je od strane lidera DOS-a povereno da organizujem dolazak grčkog ministra spoljnih poslova, Jorgosa Papandreua, na inauguraciju Vojislava Koštunice. U tom trenutku režim i dalje nije priznavao rezultate izbora, i nije se znalo da li će dozvoliti da se inauguracija održi. Zbog toga je bilo neobično važno da se na njoj pojavi bar jedan strani državnik, i to iz zemlje koja je u Srbiji od svih doživljavana kao nesporno prijateljska“, napisao je on na Fejsbuku.

Kako je doadao, tada nisu postojali diplomatski kanali.

„Nismo imali na raspolaganju diplomatske kanale komunikacije i protokol, kao ni aparat državne bezbednosti, sve je moralo biti organizovano preko telefona, isključivo se oslanjajući na datu reč. To je bio moj zadatak. Sve je prošlo kako treba. Papandreu je sleteo na Surčin, odakle smo ga odveli pravo u Sava Centar. Vojislav Koštunica je položio zakletvu, ostalo je istorija“, naveo ej Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari