Šta je “Woke” pokret protiv kojeg se Vučić bori u UN? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Govoreći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se “tradicionalna Srbija” boriti protiv “Woke” pokreta koji, kako kaže, negira porodične vrednosti. Iako Vučić ovim terminom pokušava da se dodvori američkim republikancima, njegova upotreba ovog pojma predstavlja neuspešno ubacivanje nove terminologije i to u pogrešnom kontekstu, smatra sociolog Dario Hajrić.

Vučić je istakao da zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su prihvatljive i dobre, ali da vuku ka „Woke“ pokretu gde se negiraju porodične vrednosti, dok Rusija, Kina i druge zemlje u razvoju žele isticanje i porodičnih vrednosti.

Iako je termin “woke” kulture prisutan u američkoj politici u kojoj su po pravilu republikanski političari oni koji se njoj protive, dok demokratski na određeni način podržavaju stavove povezane sa tom kulturom, u Srbiji taj termin nije prisutan u političkim nastupima.

Dok se pojedine stranke bave problemima koji se ističu kao bitni u “woke” kulturi, poput identiteskih pitanja, prava LGBTQ+ zajednice, pitanja rasizma i sličnim, političari vlasti se retko oslanjaju na takvu retoriku, a kada to rade, često se takve “vrednosti” kritikuju.

Sociolog Dario Hajrić pojašnjava da se taj termin može ugrubo prevesti kao “osvešćen”.

Šta je “Woke” pokret protiv kojeg se Vučić bori u UN? 2

“On je nastao s ciljem da se označi svest o društvenim nejednakostima koje se tiču pola, rase, seksualne orijentacije i niza drugih faktora,” kaže Hajrić.

Taj termin je isprva imao pozitivnu konotaciju, tvrdi naš sagovornik, ali ga je američka desnica vrlo brzo pretvorila u pežorativan, insistirajući na tome da je takozvana woke kultura ekstremno moralizovanje koje dovodi do preoštrih osuda određenih stavova i ponašanja.

“Čineći to, američka nova desnica je i sama otišla u ekstrem, označavajući svaki stav koji dopire od liberala ili levičara kao „woke“, odnosno nerealan, „histeričan“ i neprirodan”, objašnjava Hajrić i dodaje da se taj pojam danas uglavnom koristi u tom negativnom smislu.

Govoreći o Vučićevoj upotrebi tog termina prilikom jučerašnjeg obraćanja u Generalnoj skupštini UN, Hajrić kaže da Vučić ima manir da ubacuje “novu” terminologiju u mejnstrim, te da to radi neretko u pogrešnom kontekstu.

“Tako ostvaruje dva cilja: prvi je da neupućenima deluje kao pametna i dobro informisana osoba, a drugi je da tako tera građane da gube vreme analizirajući nove pojmove i posredno baveći se Vučićem”, kaže sagovornik Danasa i dodaje da se upotrebom tog termina domaćoj javnosti šalje i poruka da je Prajd samo strogo kontrolisani performans.

Ipak, pored “unutrašnje upotrebe” uperene ka glasačima u Srbiji, Vučićevo korišćenje ove reči može se tumačiti i iz perspektive spoljne politike.

U tom kontekstu, tvrdi Hajrović, suština potezanja termina „woke“ je da signalizira republikancima da deli njihove ultrakonzervativne vrednosti.

“U Srbiji ne postoji mnogo toga liberalnog ni u politici ni u medijima, tako da je „woke“ kod nas strašilo za neuke i ideološki ostrašćene”, zaključuje Hajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari