Šta kažu iz SAD o Kurtijevoj delimičnoj dozvoli za srpsku robu? 1Foto: Printskrin/Youtube

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozdravila je odluku kosovske vlade da ukine zabranu na uvoz gotovih proizvoda iz Srbije, naglašavajući da se radi o koraku u dobrom pravcu, kojim se povećava regionalna ekonomska integracija, ali i integracija Kosova u EU.

„Cenimo napore i dugoročnu posvećenost naših međunarodnih partnera promovisanju slobodne trgovine i regionalne integracije na Zapadnom Balkanu“, poručili su odgovoru za KoSSev na dan kada su kosovske vlasti posle nešto više od godinu dana ukinule zabranu za ulazak srpske robe.

Vlada SAD podržava inicijative koje olakšavaju slobodan protok robe, usluga i ljudi, i koje unapređuju vladavinu prava, uključujući Berlinski proces i CEFTA, podsetili su takođe.

„Mesto koje pripada Kosovu je u evropskim i evroatlantskim institucijama. Ukidanje zabrane uvoza gotovih proizvoda iz Srbije je korak u dobrom pravcu ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji, ali i evropskim integracijama“, navodi dalje Ambasada.

Vlada SAD želi da vidi povećan ekonomski prosperitet na Kosovu, a smanjenje trgovinskih barijera poboljšava izglede za ekonomski rast, dodala je Ambasada.

Reakcija stiže i iz nemačke ambasade, odnosno nemačkog ambasadora na Kosovu, Jerna Rodea, koji je odluku pozdravio, te naveo da je u pitanju ‘važan korak ka deblokadi CEFTA-e’.
Zabrana robe iz Srbije

Nakon nešto više od godinu dana, Vlada Kosova ukinula je zabranu za robu iz Srbije. Međutim, za sada, samo na prelazu Merdare, gde će se roba koja se uvozi podvrgavati detaljnoj kontroli. Za tu priliku je dopremljen poseban skener, za koji se u budućnosti očekuje da budu instaliran i na ostalim prelazima.

Ova odluka Prištine stiže u susret desetogodišnjici Berlinskog procesa i sastanka Zajedničkog komiteta CEFTA-e koji se očekuje ove nedelje.

Inače, zabrana je na snazi od sredine juna prošle godine, a usledila je nakon što su srpski organi uhapsili trojicu kosovskih policajaca u okolini Raške, kako tvrdi jedna strana, odnosno Leposaviću, kako kaže druga.

Oni ubrzo (nakon 13 dana) pušteni, međutim, ova zabrana nije ukinuta, i trajala je više od godinu dana, bez da je ikada zvanično potvrđeno dokumentom.

Iako nije zvanično potvrđeno, prema nezvaničnim informacijama, u jeku primene ove odluke, deo robe iz Srbije je stizao, kao što je deo građevinskog i poljoprivrednog materijala, odnosno roba za koju postoji dificit na Kosovu.

Današnja odluka Prištine izazvala je pozitivne komentare, te nadu da će uskoro i drugi prelazi biti otvoreni za protok robe. Međutim, predsednik Srbije je izrazio sumnju, te kazao da nema poverenja u Prištinu, i očekuje nove trikove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari