Šta kažu u Narodnoj stranci o zahtevu ekologa da partije u borbi protiv Rio Tinta ostanu u senci? 1Foto: Screenshot/N1

Generalni sekretar Narodne stranke (NS) Anja Jević izjavila je danas da ta partija podržava zahtev pokreta „Ne damo Jadar“ da političke stranke u „narodnoj borbi protiv kopanja litijuma“ ostanu iza i u senci, jer je reč o narodnom pitanju prvog reda u kojem nema mesta strančarenju.

„Oko kopanja litijuma nema kompromisa, nema referenduma. Svaka podrška Rio Tintu je direktno ugrožavanje bezbednosti svih nas. Svako ko se zalaže da našim rekama teku teški metali, da se poljoprivredni usevi zamene jalovištima i predstavlja građanima da je udisanje sumpora samo normalni deo procesa eksploatacije rude, taj ne misli dobro svom narodu, ne misli dobro svojoj deci“, rekla je Jević, saoptila je NS.

Po njenim rečima, takve ne mogu se zvati vlast ili opozicija, jer su „oni lobisti stranog interesa protiv interesa svog naroda“.

„Strani interes je da Srbija bude rudarska kolonija i traže se domaći saučesnici“, dodala je Anja Jević.

Jević je navela da se NS zalaže za zabranu prodaje vode, zemlje i prirodnih resursa strancima, jer je to nacionalno bogatstvo koje mora da se sačuva „i pripada našem narodu i našim budućim generacijama“.

„Očuvanje životne sredine mora da bude najviši državni prioritet, što je istaknuto i u Proglasu o srpskom pitanju u 21. veku, koji je Narodna stranka usvojila kao programski dokument“, podsetila je Jević.

Jević je istakla da svi koji učestvuju u protestima širom Srbije „nose samo jedan dres – dres Srbije bez Rio Tinta“.

„Građani su jasno rekli da ne žele da se Srbija pretvori u veliki rudnik i svako od nas nosi pojedinačnu odgovornost da se izbori da Srbija to ne postane. Potrebna je široka platforma koju će predvoditi pre svega nestranački, visoko moralno i stručno odgovorni ljudi koji moraju biti podržani od svih nas. I tu mesta za kalkulaciju i politikanstvo ne sme biti“, rekla je Jević.

Ona je istakla da nema argumenta na strani Rio Tinta i da bi Srbija bila prva država u celom svetu u kojoj se kopa litijum u naseljenom, plodnom i poljoprivrednom području.

„U tome se ogleda sva nenormalnost društva u kojem se nalazimo. Uobičajeno je da ekolozi budu nadglasani ekonomistima. Ja sam na strani ekologa, jer su različita prirodna bogatstva najčešće ograničena i zahtevaju državnu zaštitu, ali Rio Tinto nadglasavaju i ekonomisti i ekolozi“, rekla je Jević.

Ocenila je da je neozbiljno i smešno pozivati se u Srbiji na rudnu rentu.

„Uostalom, prihod od rudne rente ne može se meriti prihodom od poljoprivrednog potencijala i apsolutno je neprimeren vrednosti ljudskog života“, podvukla j Jević.

Jević je navela da jedinu korist od rudarenja litijuma u Srbiji uvek ima samo multinacionalna kompanija i oni koji lobiraju kroz različite zelene studije o opravdanosti.

„Ne postoji opravdanost za gubitak reke, šume ili jednog od tri ključna regiona za snabdevanje pijaćom vodom, i meni je drago što ovo građani Srbije znaju“, zaključila je Jević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari