Šta o otvaranju mosta na Ibru i zajedničkom životu Srba i Albanaca misli Vulin po povratku iz Moskve? 1Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je veoma opasno otvoriti most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, jer, kako je naveo, na Kosovu i Metohiji Albanci i Srbi ne žele da žive zajedno i „kada su naterani da žive zajedno onda dolazi do incidenata“.

Vulin je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) rekao da Srbi na Kosovu nisu uplašeni zbog najava otvaranja mosta, ali da su zabrinuti kao i Vlada Srbije.

Govoreći o nedavnoj poseti Moskvi kazao je da Srbija ima apsolutnu političku podršku Moskve i da je sa ruskim zvaničnicima razgovarao o nastavku privredne i ekonomske saradnje.

„Politički odnosi Srbije i Rusije su najviši ikada, bez obzira na sve izazove ,kako su rekli ruski domaćini, Srbija nikada nije bila u boljim odnosima sa Rusijom, ekonomski, politički, na svaki način…“, rekao je on.

Dodao je i da je za Srbiju energetika ključna i da su energetska stabilnost i bezbednost nešto bez čega nijedna država ne može da funkcioniše.

Kako je kazao, „naša privreda bez ruskih energenata je osuđena na stravične probleme“.

„U maju mesecu sledeće godine ističe naš sporazum o snadbevanju gasom po povlašćenim cenama i mi smo razgovarali da pregovori o produžetku već treba da počnu sada, da nema nijednog razloga da čekamo do maja. Očekujem da će biti produženo i da ćemo imati najbolje uslove“, kazao je Vulin.

Govoreći o projektu „Jadar“ kazao je da u Vladi Srbije oni koji su protiv rudarenja litijuma ćute i ne žele da učestvuju u tome, odnosno da se „prave mudri“.

Dodao je da je jadarit važan Srbiji i da je ovo prilika koja se ne propušta.

„Odlično znam šta strane zapadne službe rade u ovoj zemlji. Znam da kad god Srbija ima priliku da napreduje, mi imamo na ulicama proteste, ljude koji se spremaju da nam pokažu šta je obojena revolucija. To su nam potvrdili Rusi i Kinezi. Opozciji nije problem jadarit nego što to treba da radi Aleksandar Vučić“, ocenio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari