Šta organizatori protesta protiv litijuma u Beogradu savetuju građene koji planiraju da dođu? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Veliki protest protiv iskopavanja litijuma biće održan u Beogradu, na Terazijama, u subotu od 19 sati, nakon čega je planirana blokada. Organizatori protesta podelili su na društvenim mrežama nekoliko saveta u vezi sa tim kako se treba ponašati, ali i pripremiti za protest i blokade u Beogradu.

„U subotu, 10. avgusta, na Terazijama nas očekuje do sada najveći protest protiv rudarenja litijuma i bora, a potencijalno najveći protest ikada u Beogradu. Nakon protesta, kako je i najavljeno, stupiće se u blokade. U skladu sa tim, jako je važno da znaš kako da se spremiš i kako da postupaš tokom protesta i blokade“, navode organizatori, a prenosi N1.

1. Dobro se pripremi (fizički i psihički)

Protest sam po sebi neće dugo trajati, ali će gužva biti ogromna. U skladu sa tim, ponesi obavezno vodu i neku čokoladicu za svaki slučaj.

Budi spreman/spremna na moguće ubačene elemente, provokatore i nasilnike. Ukoliko ih primetiš, obavesti najbližeg redara i udalji se. Ne nasedaj na provokacije i ne dozvoli da te uvuku u sukob. Ukoliko planiraš da ostaneš na blokadama (a treba da planiraš) ponesi nešto što ti može poslužiti kao podloga za sedenje/ležanje i pokrivač. Takođe, ponesi vodi i hranu makar za jedan obrok.

2. Ponesi ono što ti je neophodno, sve suvišno ostavi kod kuće

Naočare za sunce su jako korisne protiv sunca, ali ukoliko dođe do nepredviđene situacije i ukoliko se slome, mogu biti jako opasne po tvoje oči i lice. Da ne bismo nabrajali redom, ovo je samo primer, sve što može da povredi tebe ili druge učesnike protesta, makar iz nemara ili nehata, ostavi kod kuće.

Alkohol, petarde i oštri predmeti bi bili jako glupa ideja. Budi pametan/pametna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Ristić (@pricac_dpm)

Ponesi transparent, zastavu Srbije, maramu ili masku, pištaljku ili trubu i slične rekvizite za proteste. Budi odgovoran/odgovorna.

3. Nikada sam/sama!

Na protest pođi u društvu. Trudi se da ne ostaješ sam/a i uvek budi sa svojim ljudima. Ukoliko izgubiš ekipu, potrudi se da budeš što bliže redarima.

4. Dođi na vreme, kreni ranije

Očekuju se velike gužve, zbog toga kreni ranije kako bi stigao/stigla na vreme. Jedino mesto okupljanja su Terazije, prepoznaćeš binu i ozvučenje. Postoji mogućnost da će se paralelno dešavati neki alternativini skupovi, koji će pokušati da te vrbuju, ne nasedaj! Pravo na Terazije.

5. Šta ako nas policija zaustavi pre nego što stignemo na protest?

Ovo najviše važi za ljude koji dolaze iz drugih gradova. Ukoliko policija ili bilo ko drugi zaustavi saobraćaj, ostanite na toj lokaciji. Obavestite organizatore ili aktiviste koji su u koordinaciji sa organizatorima gde se nalazite i ko vam ne dozvoljava da prođete.

Nemojte ostajati sami, ukoliko zaustave više vozila, okupite se i nakon obaveštenja organizatorima proglasite da je policija stala uz narod i organizovala blokadu na tom mestu gde se nalazite. Neko od naših mobilnih timova će se ubrzo pojaviti.

6. Naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom

Uspostavljanje blokada i same blokade će biti iscrpne, ali nemoj dozvoliti da te to demotiviše. Imamo jedan cilj oko kojeg smo se okupili i on nam služi i kao ogromna motivacija. Ponesi knjigu, karte ili nešto drugo što ti može prekratiti vreme. Ne upuštaj se u rasprave sa nepoznatim ljudima ili službenim licima, to je posao redara ili organizatora.

7. Slušaj redare i organizatore

Svaki korak protesta i blokade je dobro isplaniran. Nemoj dozvoliti sebi da nasedneš na neku lažnu priču ili podvalu.

Sa redarima i organizatorima nema rasprave, slušaj šta ti govore i daj svoj doprinos, ili makar ne ometaj. Redare i organizatore ćeš vrlo lako prepoznati.

8. Budi optimističan/optimistična

Za kraj, verovatno najbitnije – optimizam!

„Ovo je naša borba i mi u ovome pobeđujemo. Da li će biti sprint ili maraton, to niko ne zna, ali je sigurno da dobijamo ovo!“, poručuju organizatori protesta protiv Rio Tinta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari