Šta piše u "disklejmeru" na kojem insistira Beograd i koji će biti na tablama na prelazima između Kosova i Srbije? 1Foto: Kancelarija za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti u subotu pre nego što je objavljena vest o dogovoru Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, naveo da je srpska strana spremna „da prihvati kosovska dokumenta, ali uz izdavanje opšteg “disklejmera” koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta“.

Šta je disklejmer, pojasnio je u svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je naveo da dogovor koji podrazumeva „da će srpski narod na KiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama“ pratiti tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut.

Kako je navedeno u sapštenju, disklejmer glasi:

„Dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi: Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011., ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“.

Prema pisanju medija table sa ovim natpisom biće postavljene na graničnim prelazima odnosno administartivnim linijama između Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari