Šta piše u dogovoru o uslovima za poštene izbore koji su 9. marta potpisali Proglas i opozicija? 1Foto: print screen N1

Nakon što je lider SSP Dragan Đilas postavio pitanje kako će opozicija pogledati u oči ljudima iz Proglsa zbog podele oko izlaska na objedinjene lokalne i beogradske izbore 2. juna, podsećamo šta piše u dokumentu koji su potpisali predstavnici opozicijje, koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA i predstavnici Proglasa.

Na inicijativu ProGlasa, opozicione parlamantarne stranke i koalicije potpisale su 9. marta „Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore“, u kome se navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan.

Sada je taj dogovor jedan je od argumenata onih opozicionih partija (SSP, Srbija centar i Zajedno) koje su odlučile da ne izađu na objedinjene lokalne i beogradske izbore zakazane za 2. jun.

Predstavnici ProGlasa i tadašnje koalicije “Srbija protiv nasilja” potpisima su stali iza ovih zahteva koje navodimo u celosti.

1. Zahtevamo sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora. Kao posebno važan ističemo zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

2. Zahtevamo od javnog servisa, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu.

3. Zahtevamo da ponovljeni izbori za Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori tamo gde nisu bili održani u decembru 2023, budu održani u istom danu kada i beogradski izbori.

Kako se dodaje u tom dokumentu, potpisnici upozoravaju da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih nećemo pristati, a u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni.
ProGlas i SPN su tada naveli da ne odustaju od zahteva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti i pozvali su sve političke organizacije koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore da pristupe ovom dogovoru.

Podsetimo, nakon odluke vlasti da spoji lokalne izbore, koji su trebali da budu održani u julu i avgustu, spoji sa izborima za Skupštinu grada Beograda, 2. juna, deo koalicije SPN (Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokreta slobodnih građana i Novo lice Srbije) odlučio je da na te izbore izađe sa sloganom „Biram borbu“ i obrazloženjem da bez borbe neće predati naprednjacima ni jedan grad niti opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari