Šta piše u kineskom planu o ratu u Ukrajini kojim je Vučić oduševljen? 1Foto: Screenshot/TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da “ludilo” između Ukrajine i Rusije neče stati. On je skrenuo pažnju javnosti na inicijativu Kine u šest tačaka, koju, kao je rekao, niko normlan ne može da odbije.

“To je zdravorazumska inicijativa, to je najpametnije nešto što ste mogli da čujete od početka rata. Niko neće ni da je komentariše, niko neće doslovce da je odbije zato što bi se zamerilo prvoj ili drugoj, da kažemo drugoj nije važno, najvećoj sili sveta. Ali Narodna Republika Kina je ponudila nešto što je zaista najlogičnije, što bi svaki odrastao, pribran i priseban čovek ponudio. Ili niko normalan ne može tako nešto da odbije, ali kao što vidite, muk i tišina vladaju na svim stranama, kao da je to predložila Srbija ili neka manja zemlja pa sad mogu da ćute i da potcenjuju”, kazao je Vučić gostujući juče na televiziji Prva.

On je naveo da je to zato što niko neće momentalni prekid vatre kao što Narodna Republika Kina traži, zato što svi hoće poraz onog drugog. Nakon što je Vučić ovo rekao, mediji bliski vlasti objavili su ovaj plan Kine.

Kako je preneto, zajednički memorandum „Opšti sporazumi Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize“ objavljen je posle sastanka kineskog ministra spoljnih poslova Vana Jija i specijalnog savetnika brazilskog predsednika Selsa Amorima.

Šest tačaka

1. Kina i Brazil pozivaju sve strane uključene u sukob u Ukrajini da se pridržavaju tri principa deeskalacije koji se sastoje u tome da se ne širi bojno polje, ne eskaliraju borbena dejstva i ne vrše provokacije.

2. Kineska i brazilska strana smatraju da su pregovori jedino održivo rešenje za ukrajinsku krizu. Sve strane treba da stvore uslove za nastavak direktnog dijaloga i da se zalažu za deeskalaciju situacije do postizanja sveobuhvatnog prekida vatre. Istovremeno, Kina i Brazil podržavaju održavanje međunarodne mirovne konferencije koju će priznati i Moskva i Kijev, uz ravnopravno učešće svih strana.

3. Izuzetno je važno obezbediti povećanje obima humanitarne pomoći regionima kojima je to potrebno i sprečiti humanitarnu krizu šireg obima. Neophodno je izbegavati napade na civile i civilne objekte, a civili, uključujući žene i ratne zarobljenike, moraju biti zaštićeni. Dve strane podržavaju razmenu ratnih zarobljenika strana u sukobu.

4. Ključni zadatak je sprečavanje upotrebe oružja za masovno uništenje, uključujući nuklearno, hemijsko i biološko. Moraju se uložiti svi mogući napori da se spreči nuklearno širenje i izbegne nuklearna kriza.

5. Neprihvatljivi su napadi na mirnodopska nuklearna postrojenja, uključujući elektrane. Sve strane treba da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti i odlučno da spreče nuklearne nesreće koje je prouzrokovao čovek.

6. Veoma je važno izbeći podelu sveta na neinkluzivne političke i ekonomske grupe. Potrebno je jačanje međunarodne saradnje u oblasti energetike, finansija, trgovine i bezbednosti kritične infrastrukture kao što su naftovodi i gasovodi i podvodni optički kablovi.

Kina i Brazil, takođe, pozivaju članove da podrže predlog i zajednički odigraju konstruktivnu ulogu u pomaganju deeskalacije situuacije i promovisanju mirovnih pregovora, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari