zatvorfoto Stefana Savic

Miljan Adžić i Slađan Trajković, dvojica uhapšenih Srba s Kosova, čije je puštanje bilo jedan od zahteva za povlačenje barikada Srba sa Severa Kosova i dalje su u pritvoru, potvrdili su njihovi advokati medijima.

Tako je Miljanu Adžiću, koji je priveden pre oko mesec dana na administrativnom prelazu Jarinje, kako se kasnije ispostavilo zbog navodnog napada na pripadnike Kosovske policije u Zvečanu i severnom delu Mitrovice tokom nereda prilikom akcije Kosovske policije protiv šverca kod apoteke u Severnoj Mitrovici, produžen pritvor za još mesec dana.

Takvu je odluku doneo Osnovni sud u Prištini, a tu je informaciju za KoSSev potvrdio njegov branilac, advokat Miloš Delević, koji je poručio da će u zakonskom roku biti upućena žalba na odluku.

Adžić se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Podujevu, a odbrana je, kaže Delević, tražila njegov premeštaj u Mitrovicu – „zbog porodice i poseta“.

Ujedno, kaže da će u zakonskom roku uložiti i žalbu na produženje pritvora.

„Očekujemo da se istraga tokom ta dva meseca i završi, s obzirom na to da specijalni tužilac ništa do sada nije uradio. Tužilaštvo nije iznelo konkretne dokaze“, ističe Delević.

Miljan Adžić uhapšen je 9. decembra na prelazu Jarinje, a kosovske vlasti terete ga za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“.

U saopštenju Kosovske policije navedeno je i da je on osumnjičen i za krivično delo „teško ubistvo u pokušaju“, odnosno učešće u napadu vatrenim oružjem na službena lica.

Adžiću je već sutradan po hapšenju, određena i jednomesečna mera pritvora, a razlozi za to bili su „mogućnost bekstva, sakrivanja, uništavanja ili menjanja dokaza“.

Trajkoviću pogoršano zdravstveno stanje

Advokat uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policije Slađana Trajkovića izjavio je da je njegovom klijentu znatno pogoršano zdravstveno stanje i da će tražiti da Trajkoviću pritvor bude zamenjen kućnim pritvorom.

Advokat Dejan Vasić kaže da je Trajkovićevo zdravstveno stanje pogoršano.

„Trajkovićevo stanje je pogoršano nakon što mu je izvedena intervencija pošto je imao izraslinu na glavi koja je hirurški otklonjena. Rana se zatim inficirala i potrebni su mu posebni specijalistički pregledi. On je u dosta teškom zdravstvenom stanju, s obzirom da je hronični bolesnik od dijabetesa i ima cirozu jetre“, rekao je Vasić medijima.

Slađan Trajković se trenutno nalazi u pritvornoj jedinici u Podujevu, a terete ga za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine.

Od Osnovnog suda zahtevaće da mu se omogući kućni pritvor, kaže Vasić i dodaje da se i ranije za ovo krivično delo omogućavao kućni pritvor.

Advokat Vasić kaže da je Trajković snažno motivisan da učestvuje u istrazi i da dokaže svoju nevinost i da nema nikakve veze s krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari