Šta se desilo Vjosi Osmani na aerodromu u Skoplju? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kompanija TAV Makedonija, koja upravlja skopskim aerodromom, reagovala je danas na tvrdnje predsednice Kosova Vjose Osmani da su hteli da joj uzmu telefon, pojašnjavajući da je u pitanju bila redovna kontrola i da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima isključuje od obezbeđenja samo zvanične goste Vlade Republike Severne Makedonije.

TAV Makedonija kategorički odbacuje navode da je njihov službenik iz sektora bezbednosti pokušao da uzme telefon predsednice Kosova Vjose Osmani tokom jučerašnjeg pregleda u VIP salonu Međunarodnog aerodroma Skoplje, prenosi Kosovo onlajn.

„Njen telefon je zatražen da bi prošao obaveznu bezbednosnu proveru putem rendgen aparata. U skladu sa ECAC Dokumentom 30 (Doc.30) i Nacionalnim programom bezbednosti civilnog vazduhoplovstva, svi putnici, ručni prtljag i njihove lične stvari koji putuju komercijalnim letom, kao u ovom primeru, podležu bezbednosnoj kontroli. Ukoliko se ne pridržavamo ovih pravila, pilot leta će odbiti ukrcavanje putnika, ističe TAV Makedonija.

TAV Makedonija ističe da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima izuzima od bezbednosnog pregleda samo zvanične goste Vlade Republike Severne Makedonije, a operater aerodroma dobija zvanično obaveštenje o takvim izuzećima od Ministarstva unutrašnjih poslova.

„U smernicama koje je naše odeljenje obezbeđenja dobilo od resora za zaštitu određenih lica i objekata jasno je navedeno da članovi delegacije moraju da prođu standardnu bezbednosnu proveru u skladu sa utvrđenim procedurama“, dodaje TAV Makedonija.

Obezbeđenje predsednika Sobranja Severne Makedonije Afrima Gašija zapretilo je juče zaposlenima u TAV Makedoniji koji su zamolili predsednicu Kosova da ostavi telefon kako bi prošla graničnu kontrolu na Međunarodnom aerodromu Skoplje.

Gaši je danas govorio o dešavanjima na Međunarodnom aerodromu Skoplje.

„Nisam čovek koji može da kaže šta se tačno dogodilo. Intervenisao sam samo da bih smirio situaciju, a ne da pravim diplomatski skandal i mislim da je sve urađeno kako treba. Ako dođe do prekoračenja ovlašćenja, svi treba da odgovaraju. Inače, pravna država nema smisla ako nismo objektivni i ne poštujemo zakone i protokole. Moje obezbeđenje je otišlo da smiri situaciju. A ako neko želi da napravi incident od ovoga, to je na tim ljudima. Moja obaveza je da smirim i zbližavam, a ne da delim i pravim incidente“, rekao je Gaši.

Izveštaji pojedinih medija

O ovom incidentu se prvi oglasio savetnik za medije kosovske predsednice, Bekim Kupina. Prema njegovoj verziji, ceo sukob dogodio se kada je obezbeđenje ovog aerodroma Vjosi Osmani zatražilo na pregled lični telefon i torbu, što je ona odbijala, pozivajući se na međunarodna pravila pri posetama visokih zvaničnika, prenosi Kossev.

Tvrdi da je čak nju obezbeđenje pokušalo da gurne, a da se u sve umešala, kako je prenela Koha, Kosovska policija kako bi Osmani „otvorila put“.

Predsedništvo je osudilo i incident tumači kao „pokušaj provokacije sa makedonske strane“, a svaki napad i, po njima, neregularno postupanje – vide kao „napad na Republiku Kosovo“.

Kupina je takođe potvrdio, da je Osmani o svemu obavestila tamošnjeg predsednika Skupštine, i da mu se „zahvalila na pruženoj pomoći“.

Bivši zamenik premijera Severne Makedonije i potpredsednik albanske stranke DUI Arber Ademi ocenio je da je incident koji se sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani dogodio na skopskom aerodromu napad na Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

„Ocenjujem to kao napad na institucije republike Kosovo i kao napad na sve građane. Zato mislim da ćemo morati da preuzmemo odgovornost za kakofoniju i kontradiktorne stavove predsednice Skupštine i Ministarstva unutrašnjih poslova“, rekao je Ademi.

Pojedini regionalni mediji prenose pak, da je incident koji se dogodio prilikom povratka Osmanijeve iz Pariza, bio značajnih razmera.

Vjosa Osmani je u tranzitu sletela na aerodrom u Skoplju, gde je skladu sa procedurama aerodroma, zamoljena da otvori kofere, što je ona, kako se prenosi, odbila „drsko i neprimereno“.

Nakon što je odbila da otvori kofere, pozvala je predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da „zaobiđe“ procedure. Gaši je pristao da joj pomogne i poslao na aerodrom pripadnike svog obezbeđenja na čelu sa šefom Sabedinom Sinanijem, tvrdi se.

Sinani i još nekoliko pripadnika Gašijevog obezbeđenja pred desetak putnika, „drsko i uvredljivo“ su se obratili obezbeđenju aerodroma i tražili da puste prištinsku predsednicu da prođe kontrolu, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari