“Šta ste uradili da se ne ponovi?”: Dvanaesti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu 1Foto: S. Dinić

Nekoliko stotina građana učestvovalo je večeras na dvanaestom protestu “Srbija protiv nasilja”u Nišu na kojem je zatraženo da za osnovce u tom gradu budu obezbeđeni besplatni udžbenici, koje dobijaju osnovci u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama, među kojima su i one najsiromašnije.

Nebojša Blagotić, prevremeno penzionisani policijski inspektor i uzbunjivač, podržao je inspektore Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, i Dušana Mitića, šefa operative tog odeljenja, koji su smenjeni prošle sedmice odlukom kabineta ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, i raspoređeni na radna mesta van tog odeljenja.

Milenković i Mitić su u javnosti poznati po razotkrivanju plantaže marihuane na imanju „Jovanjica” i svedočenju u kojem su proizvodnju droge doveli u vezu sa najvišim državnim organima.

Sam Blagotić je, pak, naprasno penzionisan u oktobru 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću referisao o operativnoj akciji u oblasti privrednog kriminala, u kojoj je uhapšeno 17 osoba, među kojima i J. M, iz Sremske Mitrovice, koji je “stari kum porodice Aleksandra Vučića”.

Građanima se obratio i student PMF-a iz Beograda Vuk Aleksić.

Oni su se okupili ispred Gradske kuće, u kojoj je sedište gradonačelnice Dragane Sotirovski i većnika, a potom otišli u protestnu šetnju trasom koja se kretala od Ulice 7. Jula, preko Kralja Stefana Prvovenčanog i Sinđelićevog trga, do Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića.

Ispred Skupštine grada ostavljena je inicijativa i apel građana za donošenje odluke o dodeli besplatnih udžbenika za sve osnovne škole na teritoriji Niša.

U inicijativi se predlaže da se rebalansom gradskog budžeta za ovu godinu “sagleda pozicija i obezbede sredstava za udžbenike, a roditeljima koji su ih kupili refundira novac”.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“, koji se održavaju u više gradova i opština, zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Ovaj protest u Nišu tehnički organizuju Zajedno – Moramo, Zeleno- levi front- Ne damo Srbiju, Pokret slobodnih građana, Narodna Stranka, Narodni pokret Srbije u formiranju, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari