Šta su iz ProGlasa odgovorili Ani Brnabić na poziv? 1foto Medija centar

Inicijativa ProGlas obaveštava javnost da se niko od njenih članova neće odazivati na poziv za „razgovore“ iza zatvorenih vrata sa bilo kojim nosiocem sadašnje vlasti, navodi se u pisanom odgovoru ove neformalne grupe javnih ličnosti dostavljenom medijima.

„Veliki broj građana Srbije je za inicijativu ProGlas mogao da sazna jedino slušajući uvrede i omalovažavanja koje su na njegov račun izneli Ana Brnabić i njen „šef“, Aleksandar Vučić u medijima s nacionalnom pokrivenošću, a da nam čak ni na javnom servisu nikada nije ukazana prilika da na njih odgovorimo. Zato bilo kakav poziv na „razgovor“ ProGlas vidi kao iznuđeni taktički manevar vlasti koja nema odgovor na masovno iskazan zahtev građana Srbije da se obustavi projekat iskopavanja litijuma“, piše u odgovoru.

„O neprimerenosti tog poziva svedoči i to što on dolazi u trenutku kada se nad brojnim ekološkim aktivistima i građanima vrši ogoljena represija i zastrašivanje, tako što se privode i hapse zbog tobožnjeg podrivanja ustavnog poretka. Istovremeno se vodi selektivna, tabloidna hajka na udruženja građana koja svoje aktivnosti finansiraju iz zakonom dopuštenih izvora – stranih donacija – istih onih koje obezbeđuju nesmetano funkcionisanje najviših državnih organa i javnih ustanova i službi ove zemlje“, dodaje se.

„ProGlas će i u predstojećem periodu nastaviti s aktivnostima zbog kojih je nastao – aktivnostima povezivanja, ukrupnjavanja i koordinacije najšireg kruga aktera u društveni i politički front za demontažu ličnog režima vlasti i uspostavljanje legitimnih i odgovornih institucija koje će postupati u skladu sa Ustavom Republike Srbije“, nastavlja se.

„Oni koji danas pozivaju na „razgovor“ uzurpiraju suverenost koja pripada građanima ove zemlje, tako što ih zakidaju za slobodne i poštene izbore, tako što obesmišljavaju ustanovu referenduma i tako što efektivno onemogućavaju građansku inicijativu po bilo kom značajnom političkom pitanju. Zato ne treba da se čude što sve veći broj građana izlazi na trgove i ulice svojih sela i gradova i jedino rešenje vidi u aktima građanske neposlušnosti. Zato ne treba da se čude što ih posle vrućeg leta čeka još vrelija politička jesen“, poručuju iz ProGlasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari