Šta su portali pisali o Cvetku Veljkoviću pred izbore 2021: Sa Kurtijem u poseti Štrpcu 1foto: Printskrin, Fejsbuk

Jedini poslanik koji nije iz Srpske liste, a kome je Centralna izborna komisija, ponudila mandat na osnovu učeća na izborima u februaru 2021. umesto poslanika SL koji su podneli ostavke protestujući zbog neosnivanja ZSO i odluke o ukidanju registracija bez oznake „Republika“,  je Cvetko Veljković.

Veljković je bio kandidat na izborima na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, koju su predvodili Rada Trajković i Nenad Rašić.

Prema podacima koje je saopštila Srpska lista, GI SPO je osvojjila 0,67 odsto glasova, odnosno tri liste Srba koje nisu SL ukupno su osvojile oko hiljadu i po glasova na Kosovu. U SL su tvrdili i da je „Rada Trajković na celom Kosovu dobila  oko 450 glasova“.

Rada Trajković je pred izbore, za portal Kossev, ispričala da je član GI SPO iz Štrpca, Cvetko Veljković, zajedno sa političarom iz Gušterice koji podržava ovu političku opciju, Nenadom Rašićem i liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, u sklopu kampanje boravio u Štrpcu.

„To je bila poruka u stvari da mržnja više nije parola, brend na Kosovu i da postoje snage koje mogu zajedno da rade i zajedno da se predstavljaju, rešavajući građanima osnovne probleme, kao što je problem u Štrpcu – pokušaj uništavanja čitavog ekosistema i proterivanja građana Šar planine…“, rekla je tada Trajković.

Na pitanje kakva su očekivanja od izbora te da li će i koliko osvojiti mesta u parlamentu politička opcija čiji je član, Trajković je rekla da na Kosovu postoji „mentalni mrak među Srbima“, te dodala – „uglavnom zavisimo od razbijanja tog mentalnog mraka“.

Ona tada nije isključila mogućnost sklapanje postizbornog koalicionog sporazuma sa Samoopredeljenjem.

„Miislim da gospodin Kurti dominira na tom nivou u smislu podrške među Albancima, a normalno, niti gospodin Kurti može sam, tako da će najverovatnije biti u perspektivi neka koalicija“, rekla je tada Trajković.

Za izbore 2021. portal Insajderi objavio je i da je kandidat za poslanika GI SPO Cvetko Veljković iz Štrpca priveden zbog pretnji smrću članu OIK-a Emranu Avdiju,

Cvetko Veljković je, prema pisanju Insajderija, pretnje Emranu Avdiju uputio u više navrata, dok mu je na kraju povišenim tonom saopštio da se neće sve završiti na ovome.

Vidno uznemiren Emran Avdiju je incident odmah prijavio policiji jer se kako je rekao brine za svoju bezbednost zbog vrlo ozbiljnih pretnji. Ovo je za Gazetu Insajderi potvrdio portparol kosovske policije za region Uroševac Agim Gaši, preneli su portali.

Objavljeno je i da je 2020. godine Aljbin Kurti, tada u svojstvu kosovskog premijera u ostavci, imenovao Cvetka Veljkovića iz Štrpca za svog političkog savetnika i šefa Kancelarije za pitanja zajednica.

Tada je iz kancelarije kosovskog premijera, saopšteno da je Veljković ekonomista iz Štrpca, i da dolazi dolazi na mesto savetnika i šefa Kancelarije za pitanja zajednica nakon što je Nenad Rašić iz Progresivno-demokratske stranke, podneo ostavku.

Te godine je Rašić imenovan 2. aprila na mesto rukovodioca Kancelarije za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera i savetnika, ali je već 23. aprila podneo ostavku, nakon što je Specijalno tužilaštvo desetak dana ranije podiglo optužnicu protiv 19 osoba, među kojima je i Rašić, a zbog „zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari