Šta su poručili Haradinaj i Tahiri u Skupštini Kosova povodom prisluškivanog razgovora funkcionerke Kurtijeve stranke i Milana Radoičića? 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Mimoza Kusari Ljilja, šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenje, drugi je dan na meti opozicije u kosovskoj Skupštini – ovog puta na vanrednoj sednici posebno sazvanoj kako bi se raspravljalo o njenim navodnim razgovorima sa Milanom Radoičićem, čiji je nastavak obelodanjen ove nedelje.

Ipak, za razliku od juče, ona, ali ni drugi poslanici vladajućeg Samoopredeljenja – na sednici se danas nisu pojavili.

To međutim, nije sprečilo opozicione poslanike da je održe i tu iznesu još jedan niz kritika na njen račun, sa posebnim fokusom na to da je ona zaslužna za to što je Radoičić učestvovao u određivanju minimalne zarade na Kosovu. Ne mogu da veruju da je u takvim odlukama, kako oni kažu, učestvovala osoba koja je direktno povezana sa srpskom BIA.

Opozicioni poslanici u kosovskoj skupštini juče su naprasno napustili redovnu sednicu, a zbog toga što jučerašnji dnevni red nije dopunjen još jednom tačkom – rasprava o „umešanosti Radoičića u donošenje odluka kosovske skupštine“.

Reč je o novom delu navodnog razgovora Milana Radoičića i Mimoze Kusari Ljilje, kom je posredovao Slavko Simić, iz juna 2022. godine – sada je objavio portal Paparaci.

Ovaj navodni deo njihovog razgovora – bio je usredsređen na zakonodavnu agendu, konkretno na Nacrt zakona o minimalnoj zaradi i izglasavanje kandidata za sudijsku funkciju u Ustavnom sudu, piše Paparaci:

   „… Vidi, preneo mi je Slavko da su vam potrebni naši glasovi oko zakona o minimalnoj zaradi i oko glasanja za sudiju ustavnog suda“, tvrdi Radoičić.

„Da?“, potvrđuje šefica poslanika LVV.

„Ne vidim nikakvu prepreku da mi vama pomognemo oko toga, ali imamo mi neke zahteve koje ti treba da vidiš sa tvojim šefovima da pomognu“, kaže Radoičić Kusari-Ljilji.

„Aj da vidimo sada“, kaže Kusari Ljilja Radoičiću.

„Evo ovako, pošto je taj zakon u utorak, videćeš se ti sa Slavkom u ponedeljak, a mi smo na vezi svakako, ja tebe pozdravljam i evo ti Slavka“, kaže Radoičić.

„Ništa kolega, vidimo se mi u ponedeljak, pa dogovaramo dalje“, kaže Simić.

„Vidimo se u ponedeljak“, odgovara ona.

Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, podseća se u ovom tekstu, u načelu je usvojen u Skupštini Kosova 14. juna 2022. godine, nekoliko dana nakon ovog razgovora Kusari-Ljilje i Radoičića.
Kusari Ljilja tvrdi – montaža, na sednici juče optužbe

Šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenja juče je ponovo opovrgnula instinitost ovih snimaka, uz tvrdnje da je reč o montaži, još jednoj, kao što je bio slučaj i ranije.

Navela je da se slučajem bave pravosudni organi i policija, uz teške optužbe na račun Slavka Simića, te same Srpske liste.

Ipak, to nije sprečilo opoziciju da je već na početku redovne sednice juče optuže za „nacionalnu katastrofu“, koju je ovime nanela, da je ona kontaminirala kosovsku Skupštinu, a čak su poko govornice kojom je govorila stavili i policijsku traku sa natpisom „Opasnost“.

Branila se – kontraoptužbama:

„Zamislite kada izađu fotografije sa inauguracije Radoičićeve kuće. Zamislite kada izađu slike poklona za decu Radoičića od funkcionera i čelnika kosovske vlade. Zamislite kad izađu ko je posećivao i ko stoji iza posla”.
Sednica danas bez vladajućih poslanika, Tahiri: Dozvolili su da na odluke ovde utiče BIA

Sednica koju su juče opozicioni poslanici iz redova PDK – zatražili, održana je danas.

Najglasniji juče, Abeljard Tahiri iz PDK, danas je kazao da je „tužno videti da, oni koji su u većini pobedili na izborima, ne dolaze da se suoče sa istinom“.

Pozvao je tužioce na Kosovu da pokrenu istragu o ovim navodnim razgovorima Mimoze Kusari Ljilje i Milana Radoičića, odnosno zbog toga što je njihovim navodnim dogovorima o minimalnoj zaradi na Kosovu ova poslanica narušila „nacionalnu bezbednost“.

Šta su poručili Haradinaj i Tahiri u Skupštini Kosova povodom prisluškivanog razgovora funkcionerke Kurtijeve stranke i Milana Radoičića? 2
Printskrin Klan Kosova

Takođe, sa skupštine je pozvao Kusari Ljilju da objavi snimke o kojima je ona govorila juče, kada je u kontraoptužbama navela: „Zamislite kada izađu fotografije sa inauguracije Radoičićeve kuće. Zamislite kada izađu slike poklona za decu Radoičića od funkcionera i čelnika kosovske vlade…“.

Tahiri danas poručuje: „Kusari je juče nagoveštavala da će biti pušten neki snimak sa inauguracije Radoičićeve kuće. Pozvao sam je juče, a pozivam i danas da objavi o kome se radi“.

Nastavio je da Pokret Samoopredeljenje optužuje za posrednu saradnju sa Milanom Radoičićem, odnosno srpskom BIA.

Dozvolili su, kazao je, da osoba koja ima veliku podršku srpskog predsednika – utiče na odluke u kosovskoj Skupštini. Odnosno da, kako je zaključio, na „odluke u kosovskoj Skupštini utiče BIA“.

„Radoičić nije samo kriminalac, on je osoba koja ima veliku podršku Aleksandra Vučića. Došli smo do toga da je srpska služba BIA, preko Radoičića sa uticajem na Pokret Samoopredeljenje utiče na odlučivanje u Skupštini. Koja su zajednička pitanja koja su pokrenuli. To što nemamo dokaze o glasovima koje smo glasali u ovoj Skupštini čini to još ozbiljnijim. Nemamo evidenciju o glasovima koje su ovi akteri odložili. Znamo da je Radoičić odredio minimalnu platu za nas sa Kusari Ljiljom…Danas tražim od državnog tužioca da po ovom pitanju sprovede krivičnu istragu jer je narušena nacionalna bezbednost“, prenosi Koha.

Ćuni: Naterao ju je Kurti

A Anton Ćuni (Quni), poslanik ispred opozicione partija LDK, tvrdi da je zapravo šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja bila naterana na „tajne sporazume“ sa Radoičićem, a da ju je na to naterao Aljbin Kurti.

„Kriv je vaš premijer, Aljbin Kurti. Na znam kako vas je naterao da pravite tajni dogovor sa kreaturom obaveštajne službe Srbije“, kazao je, piše Koha.

Ćuni ne može da veruje da se „jedan poslanik pokloni kod groba heroja Afrima Bunjaku, položi cveće i zasuze mu oči znajući da je on ubijen od strane čoveka sa kojim je ranije činio tajne dogovore“.

„I pored toga što nemamo prisutnih poslanika Samoopredeljenja i vladinog kabineta, obratiću im se na način da ovu sednicu gledaju virtuelno. Ne mogu da zamislim kako se jedan poslanik pokloni kod groba heroja Afrima Bunjaku, položi cveće i zasuze mu oči znajući da je on ubijen od strane čoveka sa kojim je ranije činio tajne dogovore“.

Haradinaj ponovo: Kurti srpski špijun, Kusari da se smeni

A lider AAK Ramuš Haradinaj ponovo je kosovskog premijera nazvao srpskim špijunom. Radoičić se, kaže ovaj poslanik i bivši premijer – vratio na Kosovo dolaskom Aljbina Kurtija na vlast, a čini se sada – postao i faktor dogovora.

Sve što ima, sagradio je, tvrdi Haradinaj, tokom ove iste vlasti.

„Čovek koji je pobegao sa Kosova, ne mogavši da se vrati, oživeo je dolaskom Aljbina Kurtija na mesto premijera. Stigao je da postane faktor dolaskom Kurtija na vlast. Za vreme Kurtijeve vlade, pored stana koji je imao na severu, sagradio je veliku, lepu vilu na obali jezera, i ne samo to, nego je uspeo da se dogovori da bude faktor u dogovorima sa Kurtijem“.

Šta su poručili Haradinaj i Tahiri u Skupštini Kosova povodom prisluškivanog razgovora funkcionerke Kurtijeve stranke i Milana Radoičića? 3
foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je dodao da Kusari-Ljilja treba da bude smenjena i da se, po njemu, napada sa pravom, ipak naglasivši da je ona samo izvršilac te da iznad sebe ima nadređenog, a to je, tvrdi – Kurti.

Samoopredeljenje se, kazao je dalje, udružilo sa Srpskom listom protiv OVK.

„Kurti je špijun Srbije. Ako je 2018. bila greška sresti Radoičića, a da nije procesuiran i nije bio na crnoj listi SAD, kakva je komunikacija s njim nakon podizanja optužnice. Ima li težeg dela izdaje od onoga što je učinjeno zajedno sa Srpskom listom protiv OVK. Ovo je plaćanje duga (od strane Kurtija) Srbiji“, kazao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari