Šta su rekli lideri opozicije iz SZS, PSG i SDS 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta da SZS neće promeniti odluku o bojkotu izbora i najavio da će sledeće sedmice ponovo razgovarati sa evropskim parlamentarcima, preneo je N1.

Jeremić je posle sastanka u Delegaciji EU u Beogradu, kojem su prisustvovali Dejvid Mekalister, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, rekao da SZS neće učestvovati u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, već će se odvojeno sastati sa delegacijom EP koja posreduje u tim razgovorima.

Jeremić je rekao i da će u narednih nekoliko nedelja evroparlamentarci „povećati zainteresovanost“ za situaciju u Srbiji, izborne uslove i dijalog i dodao da SzS ne namerava da prekida međunarodne kontakte.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je evropskim prijateljima predočio situaciju u Srbiji i ocenio da je bizarna jer se sedam godina u javni prostor „ubrizgava laž, agresija i patologija“. On je istakao da zbog toga „ljudi u Srbiji ne mogu da sagledaju šta je istina“.

Lider Dveri Boško Obradović je za Danas posle razgovora s evropskim parlamentarcima, rekao da je jedina tema razgovora sa predstavnicima EU pomeranje izbora.

– S obzirom na to da su svi rokovi istekli i da apsolutno ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore u martu mesecu iduće godine – jedina tema svih razgovora sa predstavnicima EP je pomeranje datuma izbora. Sada je sve u rukama delegacije EP koja sledeće nedelje dolazi u Srbiju. Ako oni kažu da nema uslova za demokratske izbore – tek onda će uslediti pravi pregovori između vlasti i opozicije, i biti prekinuta ova farsa u Skupštini pod posredovanjem Maje Gojković. Ako oni kažu da je sve u redu i da je vlast unapredila uslove za izbore – to znači da su između Vučića i demokratije izabrali Vučića. Plašim se da će tada i najveći zaljubljenici u EU u Srbiji biti razočarani jer će srpska demokratija biti žrtvovana radi interesne saradnje Brisela sa Vučićem – rekao je Obradović.

Prema njegovoj oceni, to neće doneti ništa novo i dobro već samo dodatno usložnjavanje političke krize.

Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, koji je takođe učestvovao u razgovorima, za Danas kaže:

„U razgovoru za delegacijom Evropskog parlamenta istakli smo dve stvari kao najvažnije – stanje u medijima je vrlo loše i da su po našem mišljenju mediji u Srbiji zarobljeni. Zatražili smo da EP izradi specijalni izveštaj o medijskoj sceni u Srbiji, slično onome što je urađeno u Makedoniji sa Pribe izveštajima. Mislimo da je ključno imati jedan detaljan dokument kako bi i mi u Srbiji, i oni u Evropskoj uniji, znali tačno sa kakvim problemima se suočavamo.

Drugo što smo istakli kao važno jeste nezadovoljstvo trenutnim rezultatima dijaloga između vlasti i opozicije, i rekli da skoro ništa od onoga što je dogovoreno nije ispunjeno, niti se vidi želja vlasti da se stanje popravi, naročito kod najznačajnijih pitanja izveštavanja RTS i reforme REM.

Pismo „1 od 5 miliona“

Udruženje „Jedan od pet miliona“ poslalo je juče pismo Evropskom parlamentu i uputilo zahtev za sastanak s predstavnicima EP koji 12. decembra dolaze na nastavak međustranačkog dijaloga oko izbornih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari