Šta su sve političari poručili tokom glasanja 1 Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Kandidat za gradonačelnika ispred liste „Biramo Beograd“ Dobrica Veselinović pozvao je danas građane da glasaju na lokalnim izborima, uz nadu da će izborni dan proteći u miru i bez mnogo nepravilnosti.

Veselinović je novinarima, pošto je sa porodicom glasao na svom biračkom mestu u Novom Beogradu, rekao da će prioriteti u radu, u slučaju da osvoje vlast, biti revizija svih spornih ugovora koji su potpisani u proteklom periodu, rešavanje problema saobraćaja, kao i rešavanje problema zagađenja u glavnom gradu .

Prema njegovim rečima, u Beogradu postoji hroničan problem sa nedostatkom mesta u gradskim vrtićima jer se nije ulagalo u javnu infrastrukturu, već se okretalo subvencionisanju privatnih vrtića kao interventnoj meri.

Šta su sve političari poručili tokom glasanja 2
Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Potrebno je ulagati i u zdravstvenu zaštitu, naši domovi zdravlja se raspadaju i to su glavni programski priorteti na koje ćemo obratiti pažnju, najavio je Veselinović.

Kada je reč o saradnji sa listom Kreni-promeni, on je rekao da treba videti kako će ta lista, koju smatra opozicionom, proći na izborima.

Naravno da ćemo sa njima sarađivati, jer smo to činili i u prošlom periodu, podsetio je Veselinović.

Upitan koliko je deo opozicije koja bojkotuje izbore oštetio eventualno dobijanje vlasti u Beogradu, Veselinović je rekao da sve zavisi od odziva birača, a da se on nada da će izlaznost biti dobra.

Oko 50 odsto se nadam da će biti, ne možemo sa sigurnošću sada da tvrdimo, rekao je.

Žao mi je što su naše kolege odabrale taj put, a u ovom trenuku se sa njima samo taktički razlikujemo kako je u Beogradu trebalo nastupiti. U većini ostalih gradova opozicija izlazi ujedinjena, a procene svih odluka biće stvar razgovora posle 3. juna, kazao je Veselinović.

Dačić: Zbog izazova sa kojima se Srbija suočava SPS u koaliciji

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da su današnji izbori od nacionalnog značaja.

Dačić je posle glasanja u Mesnoj zajednici Dedinje rekao da je zbog izazova sa kojima se Srbija suočava SPS izašao na izbore u koaliciji sa drugim strankama.

Da bi Srbija imala adekvatan odgovor na sve pritiske potrebno je da bude jaka, a takva može da bude samo ako je jedinstvena, rekao je Dačić.

Šta su sve političari poručili tokom glasanja 3
Foto: L.L./ATAImage

Žujović: Od današnjih izbora očekujem promenu vlasti i uvođenje novih sistema

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Zeleni Beograd“ Dejan Žujović izjavio je da od današnjih izbora očekuje promenu vlasti i uvođenje novih sistema u Beograd, jer on zaslužuje mnogo bolje.

Posle glasanja Žujović je rekao da Beograd zaslužuje transparentnije raspolaganje budžetom, pregovaranje sa građanima kakve promene očekuju u svojim mikro sredinama.

„Očekujem da se osmeh vrati u ovaj grad, jer je previše tužnih, gladnih i previše loše obučenog sveta u ovom gradu“, kazao Žujović.

Naglasio je da je bilo isuviše sila koje su se trudile da „ova nenarodna vlast ostane na čelu Beograda“.

„Dali smo sve od sebe, krv, suze i znoj, da to promenimo“, rekao je Žujović i dodao da bi voleo da, kako kaže, bojkot formacije pozovu svoje glasače da izađu na izbore i da se „nenarodna vlast“ skine sa istorijske scene.

Đurić: Odlučuje se o pravcu ukupne državne politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da se na lokalnim izborima ne odlučuje samo o budućnosti gradova i opština, već i o pravcu ukupne državne politike.

„Danas ljudi odlučuju ne samo o Srbiji danas, već o Srbiji sutra, o Beogradu sutra, svim našim gradovima u budućnosti. Izuzetno je važno da dobijemo političko okruženje u kome će naše lokalne samouprave skladno funkcionisati sa republičkim nivoom vlasti, što će, nadam se i verujem, omogućiti da realizujemo viziju koju je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić“, objavio je Đurić na Instagramu, nakon glasanja na biračkom mestu broj 11 na Vračaru.

Vizija predsednika Srbije, kako je dodao, podrazumeva rast životnog standarda građana, prosečnu platu od 1.400 evra do 2027. godine, 10 novih autoputeva, dve nove brze pruge.

„Podrazumeva nastavak one vrste i one dinamike ekonomskog razvoja zbog koga smo toliko ponosni i kada predstavljamo Srbiju u svetu, zbog toga što predstavljamo jednu zemlju koja je za manje od jedne decenije udvostručila svoj bruto društveni proizvod“, rekao je Đurić, potpredsednik Glavnog odbora i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Đurić je naglasio da je danas izbor za skladno funkcionisanje opština, gradova i republičkog nivoa vlasti, za dalji ubrzani razvoj svih gradova.

„Danas je praktično praznični dan, u kome se ogromnom većinom opredeljujemo za zajedničku budućnost i za Srbiju sutra“, poručio je Đurić.

Brnabić: Prihvatite rezultate izbora kakvi god da oni da budu

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić danas je posle glasanja na lokalnim izborima izjavila da se nada da će današnji dan proći bez incidenata, u miru i dostojanstveno.

Ona je pozvala sve da prihvate rezultate izbora kakvi god da oni da budu, kako bi se formirale lokalne institucije.

Brnabić je rekla da se nada da će SNS ubedljivo pobediti u svim opštinama u kojima se danas održavaju izbori, jer je važno za Srbiju da ima jedan tim da je vodi, od lokala do predsednika Republike.

Šta su sve političari poručili tokom glasanja 4
Foto: R.Z./ATAImages

Šapić: Nadam se da će se grad posle izbora vratiti u normalu

Predsednik Privremenog organa Beograda i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić izjavio je danas da se nada da će se posle izbora grad „vratiti u normalu“, jer je dok je pod upravom Privremenog organa nema pun budžet za nastavak važnih projekata.

Šapić je posle glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi pozvao građane da izađu na birališta i obave svoju građanski dužnost.

On je naveo da očekuje da će nastaviti tamo gde je stao i da će završiti sve što je zacrtao.

Sva dešavanja u izbornoj noći pratite na Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari