Šta su u EK rekli o pismu srpske opozicije: Primili k znanju 1Foto: Aleksandar Roknić

Pismo koje je proevropska opozicija uputila najvišim institucijama Evropske Unije stiglo je na adrese na koje je poslato.

„Primili smo k znanju stavove ‘Srbije protiv nasilja’ i podsećamo da je naš stav o izborima iskazan kroz zajedničko saopštenje Visokog predstavnika EU i potpredsednika EK Žozepa Borelja i Komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija“, rekli su u Evropskoj komisiji za N1.

U tom saopštenju dvojica članova EU Komisije navode da EU „sa zabrinutošću zaključuje da izborni proces zahteva održiva unapređenja i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU“.

„EU očekuje konačan izveštaj OEBS/ODIHR-a i preporuke za buduće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora. Očekujemo i da se nadležni državni organi na transparentan način pozabave verodostojnim prijavama o nepravilnostima. To se odnosi i na optužbe u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu i drugim opštinama“, naveli su Borelj i Varhelji po objavljivanju izveštaja međunarodne posmatračke misije, dodajući da od vlasti u Srbiji očekuju da „obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“.

Slična informacija stigla je i iz kabineta Šarla Mišela, u kojoj se navodi da predsednik Evropskog Saveta obično ne komentariše događaje oko kojih se već oglasio Visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

I iz pres službe predsednice EU Parlamenta potvrdili su da je pismo stiglo do Roberte Mecole, ali da ni ona nema šta da doda zajedničkoj izjavi Borelja i Varheljija.

Oni podsećaju na izavu Klemena Grošelja, poslanika EU Parlamneta koji je predvodio posmatračku misiju te institucije u Srbiji.

Grošelj je u toj izjavi naveo niz registrovanih problema i neregularnosti: polarizaciju društva, nedovršene reforme izbornog procesa, nizak nivo političke debate, pritisak na birače, diskreditaciju političkih protivnika, oštru retoriku, napade na novinare i predstavnike organizacija civilnog društva, zloupotrebu adminsitrativnih resursa vlasti, dominaciju predsednika Srbije u medijima, nedovoljnu zastupljenost opozicije u medjima, pasivnost regulatornih institucija, manipulacije informacijama o ratu Rusije u Ukrajini, onemogućavanje privatnosti glasanja, masovnu preregistracija boravišta birača, česte vanredne izbore i drugo.

Od institucija Srbije se traži da se pozabave navedenim neregularnostima mnogo pre narednih izbora, a detaljne preporuke biće navedene u finalnom izveštaju međunarodne posmatračke misije koji se očekuje za nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari