Šta su u EU rekli o najavljenom sastanku potpredsednika Vlade Srbije i Putina? 1foto FoNet/MOD

Evropska unija (EU) je poručila Srbiji da održavanje veza sa Rusijom u vreme agresije na Ukrajinu nije kompatibilno sa vrednostima Unije i procesom pridruživanja.

Reakcija Brisela usledila je nakon najavljenog sastanka potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku od 3. do 6. septembra.

„Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“, ističe se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) 3. septembra.

Iz Brisela poručuju i da EU „želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet“.

Kako je najavljeno iz Putinovog kabineta, ruski predsednik će se sa Vulinom sastati 4. septembra. Pored Vulina, Putin će se istog dana sastati i sa premijerom Malezije i potpredsednikom Kine.

Miloš Vučević
foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Vučević: ‘Ako je dozvoljeno Orbanu, može i Vulin da se sastane’

Odgovarajući na pitanje RSE o Vulinovom susretu sa Putinom, premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da je najavu tog sastanka video iz medija. Izjavio je da „nije ništa epohalno i tako strašno“ da se Vulin sretne sa Putinom u Rusiji.

„Mi nismo prekinuli diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom, nije zabranjeno da se neko sretne sa predstavnicima Ruske Federacije“, dodao je Vučević tokom obilaska Novog Pazara na jugozapadu Srbije.

Vučević je naglasio i da Srbija ne ohrabruje rat u Ukrajini i da ne podržava narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Glasali smo za sve rezolucije koje potvrđuju ukrajinski integritet, ali mi se ne odričemo prijateljstva sa Ruskom Federacijom, nismo uveli sankcije, nismo proterali ambasadora. Naprotiv, imamo normalnu komunikaciju“, istakao je.

On je podsetio i da je mađarski premijer Viktor Orban, kao premijer države članice Evropske unije i NATO, nedavno bio u Moskvi i sastao sa Putinom.

„Ako je Orbanu dozvoljeno, naravno da može i Vulin da se sastane. Ne vidim šta je tu drugačije, ili drugačiji pristup“, ocenio je premijer Srbije.

„Mi da se izvinjavamo za našu politiku i da je pravdamo, nećemo. Mi možemo da objasnimo našu politiku“, zaključio je Vučević.

Od maja 2024, kada je stupio na dužnost potpredsednika Vlade Srbije, Aleksandar Vulin je u zvaničnoj poseti Rusiji bio dva puta.

Bliske veze sa Kremljom nastavio je da održava nakon što je u februaru 2022. Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu. Tokom poseta Moskvi redovno ističe da Srbija neće uvoditi sankcije Kremlju.

Vulin je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, između ostalog, zbog veza sa Rusijom.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu, na šta je Brisel, kao zemlju koja teži članstvu ka EU, konstantno poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari