Šta su zahtevi protesta u Rači protiv iskopavanja litijuma? 1Foto FoNet Branko Vučković

Organizatori protesta u Rači protiv kopanja litijuma u Srbiji su danas od te Opštine tražili da se „institucionalno ili vaninstitucionalno“ odupre istraživanju i ekspoataciji bora, litijuma i pratećih minerala.

To je jedan od pet zahteva upućenih opštinskim čelnicima koje su formulisali meštani Rače, učesnici skupa protiv Rio Tinta održanog 5. avgusta.

Učesnici protesta od vlasti Rače traže da se izjasni o podršci, odnosno da se „na sve moguće načine, zajedno sa njima“ suprotstavi istraživanju i kopanju litijuma i bora.

Oni pitaju opštinsku vlast da li su tačne infromacije da su predviđena rudna istraživanja litijuma i bora i pratećih minerala na teritoriji Rače i da li su tu već uzeti uzorci.

„Da li ste upoznati da postoji Odluka Skupštine opštine Rača od 19. novembra 2012. o protivljenju istraživanja i eksploatacije rude bora, litijuma i asocijacije pratećih elemenata na teritoriji opštine Rača?“, piše u pismu organizatora protesta čelnicima te opštine.

Zahtevaju da i novi saziv lokalnog parlamenta „jasno iskaže“ stav potvrđivanjem te skupštinske odluke iz 2012. da bi „bili sigurni da je novi saziv SO posvećen očuvanju ljudskih, poljoprivrednih i ekoloških resursa“.

Zahtevi koje je potpisao organizator protesta protiv Rio Tinta u Rači Tomislav Veljković upućeni su predsednicima Opštine i Skupštine Opštine.

Od njih se traži da odgovore najduže za 30 dana, a ako se ne izjasne, isped njihovih kancelarija biće organizovan skup nezadovoljnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari