Šta znači pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova?

Ostavite komentar


  1. To znaci da bi oni hteli da mi imamo obaveze bez ikakvih prava.A oni sva prava bez ikakvih obaveza.Sbe isto kao i do sada.

  2. To nekako zvuči da Priština ima sva prava a da Srbija nema i onda opet ćorsokak.

  3. Nasa vlada vodi odgovornu spoljnu politiku, ovo je znacajan momenat za potpisivanje ovog sporazuma kako bi nastavili put ka evropskim integracijama.

  4. Uopste upotreba reci „prvno“ u bilo kakvim odnosima sa privremenom vlascu na KiM je apsurdno .

  5. Ako je nasa cena ulaska u EU priznanje Kosova i prepustanje naseg naroda zlocincima onda necemo ni uci.

  6. Smesno. Albanci sa Kosova krse vec mesecima SSP i CEFTA sporazum i nikome nista. Ko i kako ce ih naterati da postuju bilo sta iz tog buduceg sporazuma i da li neko zaista misli da ce Srbija nasesti na to da ce Albanci postovati bilo sta iz tog sporazuma? Jedini nacin da Srbija zastiti svoje interese i Srbe na Kosovu i da drzi Albance pod kakvom-takvom kontrolom je da ne potpisuje nista a narocito da ne dozvoli bilo kakvu legalizaciju, clanstvo u EU ili slicno. A ovi pro-albanski lobisti sa raznih „instituta“ i „think-thank“-ova samo neka nastave da „analiziraju“, koga briga.

  7. Nije mi jasno kako se eventualni dogovor može bazirati na međunarodnom pravu kada je sadašnje stanje predmeta dogovora izmenjeno protivno svim pravilima tog istog prava.
    Jedini ispravan način bio bi da se takav dogovor gradi na postulatima pređašnjeg stanja pa u okvirima toga graditi nešto.
    Ovako nema smisla, lopov vam upadne u kuću, pokrade sve što može pa onda idete na sud da se dogovorite oko podele tih stvari, suludo skroz.

    1. Druze Bager@ zavisi ko kome je upao u Kucu? Sta su trazili paravojne i vojne srpske snage na Kosovo? Pitaj Natasu Kandic, sve ce ti biti jasno, koje lopov.!

  8. Hajdemo na terminologiju, koja je apsurdna vec po sebi;

    1. “ …. po medjunarodnom pravu“, …istom onom koje je zaobidjeno da bi Srbija bila bombardovana od strane Amerike i njenih vazala?
    2. „legalno obavezujuci“, zasto nikada niko ne pomene da je i Dejtonski Sporazum potpisan sa klauzulom da ako se i jedna od zemalja potpisnica iz njega povuce (Srbija ili Rusija, na primer), sporazum o nastanku dejtonske Bosne je ‘neobavezujuci’ i sama dejtonska Bosna postaje pravno nepostojeca.
    3. „… napredovanje u integracionim procesima“?! Ovaj deo je najsmesniji. Prvo, … nikakvi integracioni procesi trenutno ne postoje, osim foliranja i lazi vuciceve vlasti, sto nam je lepo i eksplicitno nedavno porucila izvesna francuska ministarka. Drugo, integrisati se u organizaciju koja se uz velike probleme ovih dana dezintegrise pred nasim ocima je prilicno glupava ideja.
    4. Bas zato sto su helsinskim principima iz 1975 evropske granice nepovredive, izmisljanjem nepostojece pokrainske granice kao medjudrzavne granice u sred’ Srbije, ne samo da istim mehanizmom ponistava medjusrpsku granicu na Drini (ili bilo koju drugu) nego salje situaciju u suprotnom pravcu i Srbiji stavlja oko vrata omcu ‘vojvodjanske granice’ koja se pravno, u ovom trenutku ni malo ne razlikuje od kosovske!!!
    5. Srbija nece imati prilike da pravi probleme Kosovu u naucnofantasticnoj varijanti prijema Ahtisaristana u EU. Mnogo pre toga ce siptarska druzina (kao priznata ‘drzava’) tuziti Srbiju za ratnu odstetu, genocid i sta god joj drugo padne na pamet, i dok se te tuzbe ne razrese (sto ce biti: nikada) nikakvog razmatranja prijema ni Srbije ni Ahtisaristana nece biti.
    6. Kao zakljucak, jedini izlazak za Zapad iz svih gornjih situacija koje su i nama i sebi napracili potpunimmignorisanjem (sopstvenih) pravnih principa, zakona, normi i potpisanih medjunarodnih dogovora, je da nateraju Srbiju da im se podpise ispod kriminala i legitimizuje ponizavajucu razbojnick u politiku koju nad nama vec decenijama sprovode. U tom trenutku Srbija postaje ‘Nemacka 1945te!!’
    U tom slucaju, zavrsili su sa nama, a mj cemo kao robovi izvrsavari ono sto nam se naredi, jer, … ‘potpisali smo’!
    Situacija je vrlo komplikovana, ali u situaciji u kojoj je, Srbija ima mnogo diplomatskog i politickog prostora za manevrisanje, … ali, niti je pametno da ‘raja’ to sazna, niti bilo ko od srpskih politicara, opozicionih ili vucicevih, sme i da ‘zucne’ o tome, a kamoli da preuzme istorijsku odgovornost, i nakon opstenacionalnog Referenduma usmeri srpsku politiku u tom pravcu!

  9. kako moze „pravni sporazum“ sa nepravnom drzavom?
    Hoce i zdravu pamet da nam zabrane?

  10. Hajdemo na terminologiju, koja je apsurdna vec po sebi;

    1. “ …. po medjunarodnom pravu“, …istom onom koje je zaobidjeno da bi Srbija bila privatno bombardovana od strane Amerike i njenih vazala?
    2. „legalno obavezujuci“, zasto nikada niko ne pomene da je i legalno obavezujuci Dejtonski Sporazum potpisan sa klauzulom da ako se i jedna od zemalja potpisnica iz njega povuce (Srbija ili Rusija, na primer), sporazum o nastanku dejtonske Bosne je ‘neobavezujuci’ i sama dejtonska Bosna postaje pravno nepostojeca?
    3. „… napredovanje u integracionim procesima“?! Ovaj deo je najsmesniji. Prvo, … nikakvi integracioni procesi trenutno ne postoje, osim foliranja i lazi vuciceve vlasti, sto nam je lepo i eksplicitno nedavno porucila izvesna francuska ministarka. Drugo, integrisati se u organizaciju koja se uz velike probleme ovih dana dezintegrise pred nasim ocima je prilicno glupava ideja.
    4. Bas zato sto su helsinskim principima iz 1975 evropske granice nepovredive, izmisljanjem nepostojece pokrajinsko-administrativno-linije kao medjudrzavne granice u sred’ Srbije, ne samo da istim mehanizmom ponistava medjusrpsku granicu na Drini (ili bilo koju drugu) nego salje situaciju u suprotnom pravcu i Srbiji stavlja oko vrata omcu ‘vojvodjanske granice’ koja se pravno, u ovom trenutku ni malo ne razlikuje od kosovske!!!
    5. Srbija nece imati prilike da pravi probleme Kosovu u naucnofantasticnoj varijanti prijema Ahtisaristana u EU. Mnogo pre toga ce siptarska druzina (kao priznata ‘drzava’) tuziti Srbiju za ratnu odstetu, genocid i sta god joj drugo padne na pamet, i dok se te tuzbe ne razrese (sto ce biti: nikada), nikakvog razmatranja prijema ni Srbije ni Ahtisaristana nece biti.
    6. Kao zakljucak, jedini izlazak za Zapad iz svih gornjih situacija koje su i nama i sebi napravili potpunim ignorisanjem (sopstvenih) pravnih principa, zakona, normi i potpisanih medjunarodnih dogovora, je da nateraju Srbiju da im se potpise ispod kriminala i time legitimizuje ponizavajucu razbojnicku politiku koju nad nama vec decenijama sprovode.
    U tom trenutku Srbija postaje; ‘Nemacka 1945te!!’
    Onda su zavrsili sa nama, a mi cemo od tada kao robovi izvrsavari ono sto nam se naredi iz Brisela i Vasingtona jer, … ‘potpisali smo’!
    Situacija jeste vrlo komplikovana, ali u momentu u kojem je, Srbija ima mnogo diplomatskog i politickog prostora za manevrisanje, … medjutim, niti je pametno da ‘raja’ to sazna, niti bilo ko od srpskih politicara, opozicionih ili vucicevih, sme i da ‘zucne’ o tome, a kamoli da preuzme istorijsku odgovornost, i nakon opstenacionalnog Referenduma usmeri srpsku politiku u tom pravcu!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.