Odluka predsednika Republike Borisa Tadića da za novog načelnika Generalštaba VS imenuje general-potpukovnika Miloja Miletića, koji je od smene Zdravka Ponoša 30. decembra 2008. obavljao dužnost zastupnika načelnika a pre toga bio njegov zamenik, pokazuje da će biti održan kontinuitet dosadašnjeg pristupa reformama i razvoju oružanih snaga, ocenjuju stručnjaci. Ovo, takođe, znači da se odustalo od trenda radikalnog podmlađivanja vojnog vrha, s obzirom na to da Miletić spada među najiskusnije generale u VS.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je zadovoljan odlukom o postavljenju Miloja Miletića i njegovog zamenika, general-potpukovnika Mladena Ćirkovića, koju je predsednik Republike saopštio juče ujutru.

General Miletić, artiljerac po vojničkom obrazovanju i opredeljenju, rođen je 1953. u Blacu. Vojnu akademiju završio je 1976, nakon čega je službovao u Bitolju, Gnjilanu, Aleksincu, Vranju i Beogradu. Prošao je kompletnu oficirsku hijerarhiju, od komandira voda do komandanta motorizovane i artiljerijske brigade. U Generalštab je došao 2000. godine. Decembra 2006. dobio je čin general-potpukovnika. Za zamenika načelnika Generalštaba VS postavljen je 12. decembra 2006.

General Mladen Ćirković takođe spada u red najiskusnijih aktivnih generala VS. Do juče je bio na dužnosti komandanta Komande kopnenih snaga VS. Rođen je 1953. u Leskovcu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene Vojske (smer oklopne motorizovane jedinice) 1976. godine. Tokom NATO napada na Jugoslaviju 1999. bio je komandant 15. oklopne brigade, kada su komandanti Prištinskog korpusa i Treće armije bili Vladimir Lazarević i Nebojša Pavković. Ćirković je 1999. stavljen na „crnu listu“ za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. je bio i na obnovljenoj listi EU.

Ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 2002. godine postavljen je na dužnost komandanta Prištinskog korpusa. Vrhovni savet odbrane ga je 2005. imenovao za komandanta Komande kopnenih snaga.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je zadovoljan što su na najviše funkcije u Generalštabu postavljeni „najiskusniji i najbolji generali“ oružanih snaga. Šutanovac je naveo da je zbog toga „bilo normalno“ da za novog načelnika bude izabran Miloje Miletić.

– Veoma mi je drago što će i zamenik načelnika Generalštaba biti general-potpukovnik Ćirković, takođe jedan od najboljih oficira – izjavio je Šutanovac novinarima.

Ministar je izrazio zadovoljstvo i zbog odluka predsednika Tadića da za komandanta Kopnene vojske i komandanta Komande za obuku postavi „najiskusnije i najbolje generale u tim oblastima“ – general-potpukovnika Ljubišu Dikovića i general-majora Aleksandra Živkovića.

– Očekuje nas puno iskušenja i imamo zaista mnogo posla u oblasti reforme. Završili smo veliki deo koji je vidljiv i javno prepoznat, ali ima mnogo toga da se učini što nije vidljivo, a što nas čeka u sledećih godinu dana – zaključio je Šutanovac.

Stručnjaci za vojna pitanja takođe pozdravljaju odluke predsednika Tadića.

– Sada je situacija potpuno suprotna od one u kojoj je prethodni načelnik Zdravko Ponoš svojim godištem „preskočio“ nekoliko generacija oficira unutar liste postojećih kadrova. Ovog puta se išlo na pristup bez turbulencija i bez eksperimenata. Ovo je dobro za Vojsku kao konzervativnu ustanovu, jer su Miletić i Ćirković u njoj dobro znani – rekao je Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Radić je podsetio da su njih dvojica sa 56 godina najstariji oficiri u VS, ali da su to godine koje su optimalne za vršenje tako odgovorne dužnosti.

– Ako bi se uporedili sa drugim državama, koje imaju stabilnu kadrovsku politiku, Miletić i Ćirković su na vreme postavljeni na najodgovornija mesta u vojsci – ocenio je Radić.

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić ocenio je da će se ova imenovanja „veoma pozitivno“ odraziti na Vojsku.

– Reč je ljudima koji veoma dobro poznaju VS i koji u potpunosti zaslužuju mesta na kojima su se našli – istakao je Krstić, ocenjujući da i oni po činu potčinjeni u vojnoj hijerarhiji dobro znaju kvalitete svojih pretpostavljenih.

Načelnici od 5. oktobra

Miloje Miletić je šesti načelnik Generalštaba posle demokratskih promena 5. oktobra, deveti nakon raspada SFRJ, a ukupno 29. prvi čovek armije, to jest vojske, Srbije, SCG i Jugoslavije od 1945. godine.

2009 – …

Miloje Miletić

2006 – 2008.

Zdravko Ponoš (posle smene, čeka raspored )

2005 – 2006.

Ljubiša Jokić (u penziji)

2004 – 2005.

Dragan Paskaš (u penziji)

2002 – 2004.

Branko Krga (u penziji)

2000 – 2002.

Nebojša Pavković (haški optuženik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari