Stamatović: Nastaviti dijalog o izbornim uslovima i razdvojiti republičke od lokanih izbora    1Foto. N.K.

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS)saopštio je da je „neophodan nastavak dijaloga vlasti i opozicije radi definisana ravnopravnih izbornih uslova, uz posredovanje EU“, te da bi „jedan od ključnih zahteva opozicije trebalo da bude razdvajanje datuma održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji“.

On je dodao da je „neohodna jasna podela izbornih ciklusa, jer postoje suštinske razlike u kreiranju „životne“ politike na nivou gradova i opština od „visoke“ državne politike“.

„ZS smatra da je od izuzetne važnosti da se odmah prekine sa dosadašnjom pogubnom praksom spajanja izbora za narodne poslanike, predsednika države i odbornike u lokalnim skupštinama u istom danu, a da se svakodnevni problemi građana u njihovim sredinama moraju staviti u prvi plan, što će se postići isključivo striktnim podelama izbornih godina, kako je to uređeno u većini zemalja sveta. Time će se omogućiti svim strankama, listama i udruženjima građana da kandiduju svoje političke programe i ljude od integriteta na lokalu“, naveo je Stamatović.

„Iz političkog iskustva Zdrave Srbije čiji odbornici“, kako je istakao „učestvuju u radu lokalnih skupština, pre svega, u Čajetini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Priboju, Požegi, Arilju, Ivanjici i Novoj Varoši, znamo da je za izbor odbornika važan personalni kredibilitet i sposobnost za rešavanje konkretnih lokalnih problema, od infrastrukturnih i komunalnih pitanja do poboljšanja životnih uslova i potreba građana, što se ne može uporediti sa visokom državnom politikom“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari