Stamatović: Ništa loše u susretu predsedničkih kandidata 1Foto: Facebook

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i potpredsednik SNP, koga je skupština lokalne samouprave kandidovala za predsednika Srbije, sastao se 7. januara na Zlatiboru sa Sašom Jankovićem, zaštitnikom građana i mogućim predsedničkim kandidatom.

Fotografija o njihovom susretu je izazvala negodovanje članova i pristalica naprednjaka i pojedinih tabloida naklonjenih vlasti, ali Stamatović navodi da u tom susretu ne vidi ništa loše.

– Pričali smo o kršenjima zakona i neviđenim zloupotrebama i pritiscima od strane aktuelne vlasti koja sve to što radi pokušava da pripiše nama. Saša Janković razume sve pritiske državnih organa kojima smo izloženi i ja i opština Čajetina i pokušava da nam pomogne u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima koje ima kao zaštitnik građana – kazao je za Danas Stamatović i dodao da ne vidi ništa loše u tome da se susreću i razgovaraju kandidati i eventualni kandidati za predsednika Srbije.

– Glavna tema našeg susreta bila je kako sprečiti manipulacije i zloupotrebe aktuelne vladajuće koalicije na predstojećim izborima, jer njihovi predstavnici najbrutalnije zloupotrebljavaju svoje položaje, zakone, medije, imaju batinaše i doušnike u celoj Srbiji, što se videlo na primeru Čajetine. Pričali smo i o tome da opozicioni kandidati ne bi trebalo da vode međusobne polemike tokom kampanje, već da nam svima bude cilj promena vlasti, kao i to da nam se ne dogodi da u drugi krug uđu kandidati vladajuće koalicije. To će sigurno biti tema razgovora i ostalih kandidata, kada budu istakli svoje kandidature. Naš susret nismo krili, ali naprednjaci i njihove pristalice od toga prave nekakvu misteriju. Ja se kandidujem da bih pobedio aktuelnu vlast, a ne da bih se dodvoravao Vučiću ili bilo kome drugom – rekao je Stamatović.

– Janković mi je rekao da planira da se kandiduje za predsednika Srbije i da će njegovu kandidaturu podržati DS, što se dogodilo, ali od mene nije tražio nikakvu vrstu podrške, dodaje naš sagovornik.

Navodeći da „Jankovića optužuju za zloupotrebu položaja oni koji, koristeći sve državne resurse, to čine na najbrutalniji način“, Stamatović je ocenio da je to osetio na sopstvenoj koži, samo zato što naprednjaci ne vladaju Čajetinom, a potom podsetio premijera na to da je „on premijer svim građanima Srbije, a ne samo onima koji su glasali za SNS“.

– Mi koji smo druge politike opcije, nemamo ista prava. S druge strane, Vučić omalovažava moju kandidaturu i kaže – čuo sam da se kandidovao i neki Zlatiborac. To je nipodaštavanje. Znači li ti da je neko ko je rođen u Beogradu ili negde drugde vredniji od mene? Ja sam ponosan na to što sam sam Zlatiborac.

Na pitanje kakav je stav vrha SNP čiji je potpredsednik o njegovoj kandidaturi, Stamatović je rekao da su „pojedini beogradski odbori planirali da podrže kandidaturu Nenada Popovića, predsednika te stranke, koji ozbiljno razmišlja da se kandiduje“.

– U tom slučaju ja ne bih dobio podršku rukovodstva SNP, ali bih dobio podršku dela opštinskih odbora, koji imaju pravo da predlože i druge kandidate. U startu nisam tražio podršku moje partije, jer me je kandidovao narod, SO Čajetina, brojna udruženja i stručni krugovi iz Zlatiborskog okruga, a nakon moje borbe za očuvanje državnih resursa i sprečavanja Ministarstva građevinarstva da privatnom preduzeću pokloni 2.312 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru – kazao je naš sagovornik i dodao da „kandidaturu neće povući ukoliko se kandiduje i Nenad Popović“.

– Za SNP, koja ima sopstveni program koji je potpuno suprotan programu SNS, ne bi bilo dobro da Popović podrži kandidata vladajuće koalicije. Ukoliko u SNP smatraju da sam time narušio ugled i prekršio statut stranke, mogu da me isključe iz SNP, ali smatran da sam onaj koji zastupa i stavove i statut izvorne SNP – rekao je za Danas Stamatović i dodao da iz rukovodstva te stranke ne trpi nikakve pritiske kako bi odustao od kandidature.

Na fotografiji i čelnik Nove Varoši

Osim Stamatovića i Jankovića, na fotografiji koja svedoči o njihovom susretu je i Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, koji je sa Grupom građana „Novi ljudi za Novu Varoš“ i njenim koalicionim partnerima nedavno uspeo da smeni naprednjake s vlasti u toj varošici. Stamatović je naveo da je pomogao tu političku grupaciju dok je bila u opoziciji da reši probleme u funkcionisanju lokalne samouprave, što su oni, kako je naveo, kasnije primenili u svom radu i da sa njima odlično sarađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari