Štampa: Predsednik Izraela zahvalio Vučiću na najavi otvaranja diplomatske misije u Jerusalimu 1Ruven Rivlin Foto: BETA/ Victoria Jones Pool via AP

Predednik Izaela Ruven Rivlin zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog namere da otvori diplomatsku misiju u Jerusalimu i naglasio da je to još jedan važan znak dubokih odnos između dve zemlje, prenosi danas list „Tajms of Izrael“.

„Želim da se zahvalim našem dragom prijatelju Aleksandru Vučiću što je rekao na konferenciji AIPAC 2020 da će Srbija uskoro otvoriti zvaničnu državnu kancelariju u Jerusalimu, našem glavnom gradu. To je još jedan znak snažnih i dubokih odnosa između naše dve zemlje i naroda. Neka mnogi slede njegov primer“, napisao je Rivlin na engleskom na Tviteru i završio poruku na srpskom i na ćirilici rečima „Hvala, gospodine predsedniče“.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac takođe je preko Tvitera čestitao vođi Srbije zbog najave da će uskoro otvoriti zvaničnu srpsku kancelariju u Jerusalimu, prenosi list.

„Srpska zastava pridružiće se drugim zastavama koje su već prisutne u našem glavnom gradu“, napisao je Kac uz reči „Dobro došli“ na srpskom.

Izraelska ambasadorka u Srbiji Alona Fišer Kam rekla je da razne zemlje slede primer SAD-a koje su 14. maja 2018. otvorile ambasadu u Jerusalimu.

„Očekivali smo od naših dobrih prijatelja, kao što je Srbija, da se pridruže tim zemljama. Izjava predsednika Vučića je pozitivna i značajan korak napred u našim bilateralnim odnosima“, rekla  je ona.

List navodi da je i američki sentor iz Teksasa Ted Kruz, koji se sastao sa Vučićem tokom njegovog boravka u Vašingtonu, na margini konvencije AIPAC-a u Vašingtonu, takođe pohvalio Vučića zbog tog planiranog poteza.

List navodi da je Izrael jedna od retkih zemalja sveta koja ne priznaje Kosovo kao zemlju, strahujući da bi se time napravio presedan u kome se priznaje zemlja koja jednostrano proglasi nezavisnost. U januaru 2018. Kosovo je saopštilo da bi glasalo protiv UN rezolucije koja je osudila prebacivanje američke ambasade u Jerusalim, podseća list.

List takođe podseća da za sada samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu, a da više zemalja među kojima su Brazil, Češka, Australija, imaju kulturne centre u gradu. Samo Mađarska i Honduras su navele da njihove kancelarije u Jerusalimu imaju diplomatski status.

U intervjuu za izraelski Džeruzalem post (The Jerusalem Post) u ponedeljak Vučić je rekao da Srbija namerava da otvori diplomatsku misiju i ekonomsku kancelariju u Jerusalimu.

„Pored naše ambasade u Tel Avivu otvorićemo vrlo uskoro u Jerusalimu, ne samo kancelariju naše privredne komore, već i zvaničnu državnu kancelariju sa srpskom zastavom“, rekao je Vučić.

Vučić je govorio na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari