Standard: Vučić na Bledu posebno počašćen 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Na Bledskom strateškom forumu bile su „snažno zastupljene snage ideološki bliske desno-konzervativnom premijeru Slovenije Janezu Janši“, među kojima i mađarski premijer Viktor Orban i srpski predsednik Aleksandar Vučić, piše danas bečki Standard.

List dodaje da je Vučić bio posebno počašćen, s obzirom na to da mu je, kao jedinom predstavniku neke zemlje koja nije članica EU, bilo dozvoljeno da sedi na EU-panelu, a ne sa drugima na Balkanskom panelu koji je održan posle podne.

A pošto proširenje EU stagnira, „Vučić je uspeo da Srbiju predstavi kao žrtvu“, piše bečki dnevnik, prenosi Dojče vele.

„I to iako Srbija – ne onako kako je to Vučić predstavio – poslednjih godina skoro i da nije sprovodila reforme, a u oblastima demokratije i vladavine zakona čak je i nazadovala“ piše list i prenosi da je Vučić dobio podršku Orbana, „koji Srbiju, bez obrazloženja, naziva ‘ključnom zemljom’ na zapadnom Balkanu“ i  smatra da bi zbog toga morala da pristupi EU.

U tekstu se citira i austrijski poznavalac Balkana, profesor iz Graca Florijan Biber, koji smatra da „Srbija pripada verziji Orbanove Evrope koja se formira i deluje više nacionalistički, autoritarnije i sa više populizma, nego što to odgovara dosadašnjim vrednostima EU“.

Vučić na unutrašnjepolitičkom planu pokušava da zadovolji i antizapadne i proevropske struje, ocenjuje Standard podsećajući da zbog nedostatka napretka, prošle godine nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima sa EU.

Vučiću je važno da, uoči izbora sledeće godine, EU na Srbiju ne gleda kao na previše problematičnu, dodaje se.

Florijan Biber takođe smatra da Vučić želi da zadrži otvorenim sve opcije, jer „isključivo vezivanje za Kinu nije dovoljno“. Biber ocenjuje da su Janša, Orban i Vučić predstavnici tzv. „iliberalnih demokratija“, u kojima su mediji pod kontrolom vlade, gde se utiče na pravosuđe, a kritičari stalno napadaju. Ti režimi ne prihvataju legitimnu kritiku drugih, odmah ih etiketiraju kao izdajnike, rekao je Biber za austrijski Standard.

List penosi i da se s obzirom na događanja u Avganistanu, na panelu prvenstveno razgovaralo o migracijama u EU, a svi su se složili u jednom – da se ne sme ponoviti 2015. i masovne migracije ka Evropi.

Ipak, prenosi austrijski list, između Orbana i predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija došlo je do žestoke diskusije o opasnostima po Uniju.

„Sasoli je upozorio da Evropskoj uniji, isto kao i Rimskom carstvu, preti raspad ako ne bude uspela da upravlja migracijama. Orban je kontrirao, govoreći da je opasnost mnogo veća od ’dolaska muslimana’“. Orban je mišljenja da u pitanjima migracija odluka treba da bude u rukama nacionalnih vlada, a ne EU.

Češki premijer Babiš složio se s ’Viktorom’, kako on zove Orbana, piše Standard, a prenosi i da je premijer Grčke Kirijakos Micotakis naglasio da mora „učtivo da protivreči Sasoliju“, s obzirom na to da je njegova zemlja, kako je istakao, bila žrtva politike EU 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari